0

A fost odată…

… ca niciodată… combinatul de la Călan, parte dintr-un județ puternic industrializat în era comunistă: Hunedoara.

A fost unul dintre punctele de reper ale industriei din România, care în 1989 avea peste 6.000 de angajați. După peste 20 de ani de agonie, cam atât a mai rămas din el. Ce vedeți în poza pe care am făcut-o ieri. Unii zic că ar fi fost cel mai mare producător de oțel din Europa, alții că ar fi fost cel mai mare producător de fontă din România. Atâtea povești s-au născut în jurul lui că zici că-i o legendă urbană.

Cert este că era mare (ocupa hectare întregi) și… la un moment dat, efectiv nu mai aveai ce să furi din el.

Prin 2004-2005 se zvonea în zonă că s-ar vrea degajarea/ecologizarea terenului care împarte Călanul în două: cel vechi și cel nou. Problema era însă că Sidermet (alias Combinatul Siderurgic „Victoria” Călan) s-a privatizat împărțit în atâtea bucăți, care la rândul lor au fost revândute de prea multe ori, încât s-ar fi pierdut urma deținătorilor de drept. Văd că anul ăsta în sfârșit au reușit curățarea ruinelor, fapt ce ar permite o mică relansare economică mai ales că drumul (european) trece fix prin centrul perimetrului rămas liber.

Informații despre uzină (a scos primul fum oficial în 1869) găsiți aici, iar o galerie foto cu ruinele (din ultimii ani), unde juri că s-a filmat FeardotCom, aveți aici.

Să vă reamintesc că privatizarea a fost făcută sub “strămoșii” celor care au azi majoritatea aia uluitoare în Parlament?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *