5

Am fost la Cheile Turzii and… I’m not gonna do it Romania!

Cumva, după 24 de ani de tranzitat Turda, ieri am ajuns în Cheile Turzii. N-a fost nimic planificat, cu atât mai mult cu cât din casă am plecat cu scopul de a ajunge la grădina botanică, iar când am ajuns în parcare am decis că pontul zilei ar fi Cheile Turzii.

Am luat-o pe autostradă și în 45 de minute eram în chei. N-am contorizat, dar cred că drumul de la ieșire de pe autostradă până la destinația finală a durat cam tot atât cât a durat cel dintre Florești – Turda. Drumul ăla e jalnic de-a dreptul. E compus din porțiuni de plăci de beton, din drum de țară, din asfalt bun și răzleț gropi. Acestea din urmă bag samă că fac parte din identitatea noastră ca neam.

Locul în sine e superb. Foarte populat, suprinzător de mulți străini, dar și mai mulți români care lasă gunoaie în urma lor. Un singur grup am văzut să-și care pet-urile goale, și nu cred că vorbea românește.

În platou te întâmpină corturile. Fiecare spațiu de campare are o mașină cu numere străine de Cluj sau chiar de țară. Fiecare boxă are alt ritm muzical și o burtă supraveghează un foc pentru grătare. Nu lipsesc manelele și nici puștii cu telefoane care să-ți pună puțină muzică de club, direct din buzunar, în timp ce sparg semințe cu gândul că tot drumul e al lor.

Mai încolo, o pseudo-terasă îți lovește nasul cu miros de mici și îți ademenște retina cu o bere rece. Aici se ascultă KISS FM. Toate simțurile-ți sunt bruscate.

Până să intri în rezevația propriu zisă ai de mers printr-un tunel de crengi cam 10 minute, traseu pe care vezi de cel puțin 3 ori că trebuie să plătești 3 lei ca să poți înainta printre pereții stâncoși. Paznicul zice că banii se duc la Consiliul Local care mai repară câte un pod când se strică. Eu tot nu înțeleg ce se face cu sumele adunate.

La tot pasul vezi câte un rest de ambalaj de multe ori plasat strategic într-o fantă de stâncă sau între crengile unui copac, și mai observi că fiecare își pune tabăra pe unde apucă și își scoate merindele aduse de acasă. Ce să mai… de 3 lei faci ce vrei.

Singurii preocupați de îngrijirea zonei mi-au părut alpiniștii și parapantiștii. Nu cred că greșesc când spun că autoritățile din zonă s-au concentrat prea mult pe dezvoltarea salinei. Rezervația cine o amenajează? E păcat de ea pentru că fluxul de oameni care ajung aici este foarte mare.

În toată povestea asta mai există și ceva pozitiv, pe lângă peisajul incredibil. Doi părinți explicau copiilor lor că nu e voie să rupă flori pentru că așa scria pe cartelitos. Mai mult ca sigur o familie de români stabilită în Spania, care a reținut cum se comportă vestul.

Pe de altă parte, în contextul în care totul colcăie de gunoaie, la fel ca și mentalitatea celor care fac o ieșire la grătărel, I’m not gonna do it Romania! Pentru mine spirit civic și respect față de natură nu înseamnă să adun după x și y, ci să am buzunarele pline de resturi adunate peste zi.

Cu toate astea recomand o vizită la Cheile Turzii. :)

5 Comments

  1. eu sunt romanca (din Romania) si peste tot pe unde merg lumea se asteapta sa fiu ceva de gen “nesimtit care-si scoate gratarul si arunca pet-uri in stanga si dreapta”. Nu eu nu fac parte din categoria asta dar asa s-a invatat romanu’ – daca esti de-al lor, esti inferior
    De ce zic asta? m-am dus cu prietenul meu prin tara care vine tocmai din tasmania, australia. cu el se purtau foarte frumos dar cand ma vedeau pe mine romanca isi schimbau expresia lucru care ma durea foarte mult. Sunt de acord ca in Romania s-a dus totul de rapa dar asta e vina autoritatilor ca nu-i intereseaza decat sa fure bani sa-si faca vile. Problema este in sistemul corupt, nu trebuie sa ajungem sa ne dispretuim toti concetatenii. In occident sunt niste amenzi de te doare buzunarul si exista paznici (BINE platiti si motivati sa-si faca treaba) care au grija sa se aplice amenzile
    si crede-ma majoritatea celor stabiliti in Spania/ Italia sunt exact genul de burtosi care asculta manele cu un gratar la nas, nu o zic ca dispretuiesc categoria lor sociala dar asta e adevarul
    In fine….Dumnezeu ne-a dat o tara superba si exista DESTUI romani care apreciaza si vor sa protejeze cumva, nu suntem toti romanasi demni de dispret. Daca ne uram unii pe altii si nu ne unim in vreun fel, n-o sa mai putem sa facem nimic pt. tara asta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *