0

Analiză: Cum a prezentat presa protestele

Şase organizaţii media au monitorizat cum a fost prezentate protestele care acum îs la pubertate. Au ajuns la 8-a zi şi semne de pace nu se anunţă în grabă.

Aşadar, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia Jurnalistelor din România ARIADNA, Societatea Jurnaliştilor din Galaţi şi Asociaţia PUBLICMEDIA, au făcut următoarele observaţii, pertinente. Textu-i lung, dar sper să aveţi răbdare să-l citiţi. A fost anaizat ce- a fost dat în mediul audio-vizual, print şi online.

Mediafax a reuşi să sintetiezeze convenabil comunicatul respectiv, aşa că am să redau câteva paragrafe mai jos:

Printre cele mai grave şi frecvente tipuri de abateri de la profesionalism, organizaţiile de media fac trimitere la “instigarea făţişă la diferite acte, fie că a fost vorba de chemarea oamenilor la proteste, fie că a fost vorba de descurajarea lor de a protesta”, dar şi la “asocierea implicită şi explicită unui grup social (de exemplu, galeriile de suporteri sportivi) cu violenţa”.

Exemplu de instigare/chemare la proteste. Banda galbenă aka burtieră.

Realiatea TV a făcut chiar şi un clendar cu protestelele. Să ştie lumea când să mergă. De Antena 3 nu mai am ce zice. Acolo e praf tot. Aseară dădeau numele celor arestaţi, în condiţiile în care poliţia şi jandarmeria dau în comunicatele lor doar iniţialele celor vizaţi.

Continuăm.

“Majoritatea ziariştilor au preluat şi transmis informaţii privind acte de violenţă ai căror autori ar fi fost ultraşi, fără o verificare temeinică a autenticităţii surselor”, se mai spune în comunicat, precizându-se că a fost difuzată aproape exclusiv poziţia jandarmeriei, în timp ce punctul de vedere al suporterilor a fost arareori prezentat când s-au făcut astfel de acuzaţii.

În comunicat se face referire şi la “reflectarea distorsionată a realităţii din teren”. “Selecţia vorbitorilor, poziţionarea camerelor conferă adeseori o imagine derizorie sau fals agresivă a pieţei. Preocuparea pentru senzaţional ridiculizează protestul şi nu reflectă diversitatea participanţilor şi a opiniilor exprimate. Discursuri exagerate sau inflamate de la comentatorii TV din studio sau de la reporter, în timp ce imaginile comentate arătau situaţii calme”, se mai spune în comunicat.

Asociaţiile de media fac referire şi la “atitudinea adeseori sfidătoare sau agresivă a reporterilor sau moderatorilor faţă de unii protestatari sau faţă de invitaţii din studio, dar şi la abandonarea rolului de moderator în favoarea militantismului politic făţiş în unele emisiuni de dezbateri”, “inducerea anumitor teme, prin întrebările adresate protestatarilor, care au avut ca rezultat expunerea unor puncte de vedere care aparţineau mai degrabă reporterilor” şi vehicularea ideii că grupurile din piaţă acţionează în favoarea unor actori politici pe baza unor informaţii a căror sursă nu este precizată şi lansarea unor acuzaţii nesusţinute de probe la adresa celor care au pus semnul egalităţii între actorii politici de la putere şi din opoziţie”.

În comunicat se mai face trimitre şi la “difuzarea aproape exclusivă a poziţiei jandarmeriei, ignorând punctul de vedere al protestatarilor atunci când au avut loc incidente violente”. “De cele mai multe ori, jurnaliştii nu s-au deplasat la secţiile de poliţie unde au fost duşi cei reţinuţi în vederea identificării de către jandarmi şi nu au relatat ce s-a întâmplat cu aceştia”, se spune în comunicat.

La ultimul paragraf de rectificat. Aceeaşi Realitatea a luat în considerare de multe ori şi poziţia şefului asocţiaţiei suproterilor.

Şi acum chestia care m-a disperat cel mai tare, poate. Difuzarea imaginilor din piaţă fără să se menţioneze un reper temporal!

Organizaţiile de media mai vorbesc şi despre “insistenţa excesivă cu care duminică, 15 ianuarie, au fost difuzate imaginile cu actele de violenţă”, ignorându-se faptul că în Piaţa Universităţii se desfăşura în acelaşi timp un protest paşnic. “Reluarea excesivă a unor imagini, fără menţionarea datei şi orei la care aveau loc evenimentele din imagini”, se numără de asemenea printre tipuri de abateri de la profesionalism enumerate de organizaţiile de media.

Monitorizarea s-a făcut în perioada 13-19 ianuarie. No, dar să aruncăm un ochi şi peste o bucată de material jurnalistic bun.

magine: Vlad Ursulean | montaj: Andrei Dăscălescu

Cineva zicea că nu-i aşa grav să fi neinformat, mai grav e să fi dezinformat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *