1

BAC 2011: La revedere, pe YouTube, în 2022!

Elevii nu se vor putea concentra in prezenta camerelor asa ca anul asta o sa fie dezastru la BAC :| (sashaalx03 on youtube)

Normal că nu! N-ai cum să te descurci când știi că cineva se uita tine de te miri unde, așeptând ca zeul copiuței să te ispiteasă.

În fiecare an în care mi-am zdrelit coatele pe băncile ministerului învățământului, regulile jocului s-au schimbat fără ca noi, fraierii pe care se făceau experimente, să avem o minimă înțelegere asupra a ceea ce ni se întâmplă. Așa a zis ministrul de resort, așa ne conformăm.

Reformele astea anuale, și datul în profesori, au adus sistemul educațional în postura în care cei care fac parte din el să creadă că niște camere de supraveghere la un examen fâsâit de bacalaureat, înseamnă sfârșitul carierei lor,  înainate ca ea să fi început.

Efectul camerelor e oarecum colateral, dar mai pregnant pentru unii. Profesorii vor face exces de zel ca să nu-și piardă acel minim pe economie, copiii vor pica pe capete pentru că nu mai pot copia, dacă nu va exista promovabilitate, plătitorul final va fi tot profesorul, care-și face, până la urmă, rău cu mâna lui.

Din punctul meu de vedere, copiatul apare în momentul în care copilul învață mecanic, când creativitatea lui e pusă pe un loc inferior. Dovadă stau rezolvările problemelor de la matematică, pe care soră-mea de 16 ani încă le experimentează. Profesorul nu-ți dă voie să ajungi la rezultat decât cu metoda lui, orice altceva e caca. Și pentru că școala românească nu a văzut și în continuare nu vede procesul de învățare ca pe un schimb de idei, așa cum mi-aș fi dorit, interesul meu față de ea a fost egal cu zero.

Și astfel tot ce ne provoacă bucurie în generală, liceu sau facultate, se rezumă la portițele care ne dau voie să fentăm sistemul:


Vorba aia, până și Guță are diplomă de BAC:

De două luni mă chinui să fac lucrarea de disertație și nu mă trage sufletul, probabil pentru că știu că social media, subiectul meu, va fi o limbă străină pentru mulți din comisia de evaluare. Deși, ar trebui să fie tocmai invers, dat fiind profilul de comunicare al specializării pe care am “aprofundat-o” în ultimii doi ani. Partea bună e că spre deosebire de liceu, la facultate spritul conservatorist se diluează. :)
Dar garanția calității tot numărul de pagini o dă.

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *