0

De Black Friday nu există logică, doar instincte primare

Românii, în general, sunt oricum vreți voi dar nu deștepți, mai ales când vine vorba de cumpărături la reduceri.

S-au anunțat reduceri masive cu prilejul Black Friday? Sute de mii de români au stat cu mână pe F5 ca să fie primii când se deschid promoțiile online. Și când s-au văzut între atâtea minusuri și prețuri ușor de calculat, au cumpărat tot ce le-a picat sub click. Evident, primele lucruri car au mușcat din praful câmpului de bătălie au fost produsele cele mai ieftine, chiar dacă erau cele mai proaste. Vezi tabletele. Rațiunea e simplă: prea puțini caută un produs de defecte și atuuri. Sau și dacă le caută, nu prea par să le înțeleagă specificațiile. De ce ți-ai luat un frigider nou în 2012, care-i aproape identic la specificații cu Framul meu recondiționat? Ah, pentru că-i 500 de lei. Nici reducerile nu-s chiar reduceri.

Acum, dacă extragem din poveste doar partea din care mi-am dat seama că românii sunt impulsivi când e vorba de cumpărturi, și deloc logici, analizăm poza de sus.

Avem două produse pentru sezonul rece, care tocmai a început, și unul pentru sezonul în care leșini de cald: vara. Care dintre cele patru a dispărut primul? Ăla de vară, deși jur că n-aș fi zis ever că se poate întâmpla una ca asta. Degeaba, nu ține faza cu omul gospodar care își cumpără iarna aer condiționat și aerotermă vara. Nu ține din rațiuni ce se raportează la simțul realității.

În primul rând pentru că n-ai nevoie de el pentru următoarele 6 luni! În sensul că deloc! E o investiie care-ți blochează niște bani pe o perioadă foarte mare. Sigur poți face altceva de sezon cu banii ăia. În al doilea rând, nu-mi pare a fi chiar ieftin comparativ cu prețurile care s-au practicat vara trecută. Cam la aceeași putere de răcire, și la același preț, s-ar putea să găsești chiar în anotimpul fierbinte, când ai nevoie de el. Deci nu ai făcut o afacere, ci doar o aroganță ca să te lauzi vecinilor că ai aer condiționat. Pentru că, să recunoaștem, aerul condiționat face parte din gama produselor de fală a românilor.

Așa că atunci când e vorba de cumpărături, concluzia e că în general, românii n-au nicio logică, doar instincte primare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *