8

Când aproapele tău are conştiinţă şi tu n-ai

Eu, din punct de vedere confesional, mă declar ortodox. Practic sunt în rândurile majorităţii care populează ţara, entitate care la rândul ei în cărţile de geografie e notată ca fiind de religie ortodoxă.

De multe ori am fost tentat să spun că Biserica ca şi instituţie este ultima redută a moralităţii în vremurile astea în care lumea se raportează la euro sau dolar. Vreau să vă reamintesc că în afaceri orice-i permis şi cuvântul moral este doar un cuvânt sec din DEX.

Dar na, acum nu mai simt tentaţia. În era globalizării conturile Bisericii Ortodoxe Române cresc chiar şi pe vreme de criză. Pentru că oamenii au conştiinţă. Mai slabă, mai puternică, fiecare după posibilităţi.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, criza nu a afectat conştiinţa oamenilor, iar aceştia susţin parohiile sibiene.

Conform lui ÎPS Laurenţiu Streza, cei care dau cei mai mulţi bani preoţilor care le botează casele sunt ”credincioşii cu conştiinţa cea mai puternică’.

”Pe mine m-a interesat să văd comparativ cine a dat mai mult, cine a dat mai puţin. Este o problemă de conştiinţă a fiecăruia. Că nu merg să controlez sau să fac sondaj, să îi întreb pe credincioşi pe fiecare cât a dat, ca să înmulţesc cu câte familii sunt, ca să îi fac socotelile preoţilor. Au dat mai mult cei care au avut o conştiinţă mai puternică’, este de părere înaltul prelat. sursa 

O declaraţie care să susţină ce am zis, a fost adresată în contextul în care Mitropolitul Ardealului s-a gândit să facă ordine după Bobotează şi să ceară preoţilor locali banii pe care i-au strâns de la cei conştiincioşi, bani pe care el cere chitanţă, ca toată lumea să fie împăcată că nu fac parohii averi. Just for the record a merge cu Boboteaza e o tradiţie de 2.000 de ani şi intră-n atibuţiile de serviciu ale preotului. Practic ceea ce eu numesc şpăgă în numele Domnului, devine legal. E ca şi la medici care nu mai pot primi bani, dar pot primi atenţii.

Există nişte chestii care mi se par trase de păr, ca să fiu elegant în exprimare. Declaraţia de sus îşi face loc cu succes printre ele. Cum adică oamenii cu o conştiinţă puternică dau bani la preot? Zic că e invers! Eu care nu plătesc  nici taxa de cult mi se pare că n-o plătesc fix pentru că am conştiinţă care mă ajută să conştientizez enormitatea sumelor din visteriile sfinte când averile lumeşti nu ar trebui să fie pe agenda anuală a Bisericii! Aş plăti-o, dar să nu mi se mai ceară alţi bani cu orice ocazie cum ar fi la nunţi, botezuri, înmormântări sau slujbe! Sau eu n-am conştiinţă dacă nu dau?

Şi BOR are conștiinţă. E conştientă că datul banilor la preot, în România cel puţin, e o altă metodă pe care aproapele meu o folosește pentru a radia de opulenţă şi duminică dimineaţa după ce a făcut-o deja cu o seară-n prealabil. Dar asta e problemă patologică.

Încă o dată, cea mai bună şcoală de PR se face la teologie. Azi, mâine şi spovedania se va face contracost şi oamenii vor fi bucuroşi să plătească. Nu ştiu voi, dar eu aştept altceva de la Biserică.

8 Comments

    • cam radical și nici nu cred că ar fi posibil. istoria e plină de temple unde umanitatea și-a exercitat într-un fel sau altul actul de rugăciune.

  1. Pot sa ma laud ca am absolvit si cea mai tare scoala de PR? :D Doar ma laud, ca nu se prea vede. Inca cercetez piata ;)

      • Ti-as spune sa te uiti la profilul de pe facebook, dar tocmai ieri am sters-o de acolo pentru ca mi-o afisa pe aia la profil, fiind ultima absolvita. Si nu vroiam sa isi faca lumea impresii gresite despre mine :D

  2. să ştii că în unele locuri şi spovedania se face contra cost – desigur, un bănuţ în cutia popii de la cine vrea si cine poate. Şi nu de azi, de ieri, ci de când mă ştiu eu mic copil trimis de bunica la spovedanie (şi ma stiu de câţiva ani buni!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *