1

Când unii se încăpăţânează şi fac jurnalism cu forţa, alţii stau pe loc

Fiind redactor de ştiri, agenții de presă cutreieram.

Zilnic lucrez cu unii dintre cei mai buni reporteri din Transilvania, dar şi cu agenţii de presă. Printre cele din urmă se numără şi actuala Agerpres, fosta Rompres. Ea, instituţia de presă, nu-ţi dă informaţiile moca, ci pe bani. Mulţi bani. În spiritul “dai un ban dar stai în faţă”, te aştepţi să primeşti calitate, ceea ce în cazul de faţă se pare că-i un moft al nostru, al cumpărătorilor direcţi.

Ca să înţelegem ce-i cu agenţia asta, că nu toţi sunt familiarizaţi cu ea: este una de stat şi a fost înfiinţată prin 1889 cu numele de Agerpres – Agenţia Naţională de Presă, folosit până în 1989. După momentul bulversant din decembrie ’89, pentru a sublinia relaţiile apropiate dintre România şi Franţa, devine Rompres, dorindu-se astfel a fi “echivalentul” Agence France-Presse. În 2008 a revenit la Agerpres.

Tot timpul m-am întrebat de ce s-a întrors la origini, dar niciodată nu am găsit o explicație care să mă mulțumească. Până ieri, înțelegeam doar dacă, ipotetic vorbind, se întâmpla fix după episodele “repratriere” și “persiflarea lui Băsescu.”  Acum, pot spune sarcastic că m-am prins care a fost ideea: s-a făcut instinctiv. E cât se poate de firesc în contextul în care mentalitatea a rămas aceeași, schimbarea numelui însemnă că avem de-a face, proverbial, cu aceeași Mărie, dar cu altă pălărie.

Agerpres e agenția aia care s-a lăudat că i-a luat ultimul interviu Mădălinei Manole, pe care toată presa l-a luat de bun, și care s-a dovedit a fi de fapt o culegere de texte rupte din interviurile de arhivă și blogul personal al răposatei. Motivul faptei: Mădălina Manole, depresivă fiind, nu putea fi contactată și interviul trebuia bifat. Degebea ne ascundem după deget, ăsta e modelul de lucru la stat, pentru unii: “facem să fie făcut, că banii oricum vin”.  Tanti care a generat astfel un imens scandal, a primit o pedeapsă simbolică.

Gafa de mai sus nu-i singulară, din păcate. La Cluj au o corespondentă, Carmen Fărcașiu, care prin 2008 transmitea pe fluxul de știri:

Cluj-Napoca, 20 nov /Agerpres/ – Scriitoarea britanică Sarah Kane este invitata Teatrului Naţional “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la simpozionul internaţional ce îi este dedicat şi care va avea loc între 4 şi 7 decembrie. [..]  sursa

Ceea ce e grav, nefiresc și totuşi ilar pentru că Sarah Kane s-a sinucis în 1999, la vârsta de 28 de ani. Și dacă totuși a fost la teatrul clujean cum zice-n știre, cred că evenimentul a fost un eșec total, că niciun om sănătos la cap n-ar merge să vadă o stafie/zombi/whatever. :D

Acum 3 ani lucram ocazional cu Agerpres. Dar de imediat 2, o fac 5 din 7 zile, și relatări discordante semnate de corespondenta de la Cluj găsesc cu nemiluita. Păcat că până acum nu m-am gândit să le salvez. :D

Ieri, colega mea Andreea, care cunoaşte foarte bine terenul evlavios, mi-a atras atenția, din nou, asupra unui text ce dormea prin browser:

Cluj-Napoca, 12 mai /Agerpres/ – Arhiepiscopul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureşan, oficiază, joi, împreună cu un sobor de arhierei şi preoţi, Sfânta Liturghie şi slujba înmormântării arhiepiscopului ad personam George Guţiu, trecut la cele veşnice în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, duminică, 8 mai. [..]

Preafericitul George Guţiu fost hirotonit preot la 8 decembrie 1948, de arhiepiscopul şi mitropolitul romano-catolic al Bucureştilor, Alexandru Cisar, după trecerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în ilegalitate, de către regimul Gheorghiu-Dej, la 1 decembrie 1948. [..]

În activitatea bisericească, Preafericitul George Guţiu s-a distins în calitatea de colaborator al mitropolitului Alexandru Todea, lucrând un timp ca vicar general arhidiecezan.

Sub păstorirea Înalt Preasfinţiei Sale s-a reluat tradiţia pelerinajelor greco-catolice la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. [..] AGERPRES/(AS – Carmen Fărcaşiu)

Uitaţi-vă cu atenţie la cuvintele boldate. De câte ori a schimbat titulatura arhiepiscopului ad personam George Guţiu? De 4!!! Şi de câte ori a nimerit-o? De două.

sursa: wikipedia.org

Mno, Preafericit poate fi numai arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureşan. Şi celui din urmă i-a greşit puţin titulatura. A uitat “major”.

De ce fac caz din greşeala de ieri? Pentru că pe mine o ştire de asta mă ţine în loc, iar în timpul în care o citesc şi-mi dau seama că nu-i ok, pot să mă ocup de altceva. Pentru că denotă, a nu ştiu câta oară, că angajatul e incompetent. Nu-s eu farul jurnalistic care ghidează breasla, dar nu-ţi trebuie un IQ mare ca să vezi tâmpeniile, şi să te saturi de ele.

Facem şi noi ceva să nu mai fim nevoiţi să citim bălăriile unora pe care alţii le iau de bune şi le dau mai departe? Dacă nu puteţi fi coerenţi, mereţi mă acasă şi dormiţi.  E plin de studenţi competenţi care au terminat facultatea de jurnalism, inutilă cum e ea, ar lucra pe un covrig şi-o sana, pentru că le place şi vor să facă experienţă. Dacă ar şi avea loc…

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *