6

Ce-ți doresc eu ție, agramată Românie

În Rai, Dumnezeu împarte calitați/atribute națiilor. Binențeles românul întârzie și ajunge penultimul:

Dumnezeu: – Mi-au mai rămas frumusețea și prostia, ce alegi?

Românul: – Apăi Doamne… frumusețea-i trecătoare…

Românii nu sunt deloc bine văzuți în afară și sunt convins că asta nu e o noutate pentru nimeni. Oriunde ai căuta cel puțin 8 din 10 străini vor spune ceva negativ despre români. Condiție în care poți spune că imaginea ta ca român e ca parcul de dezmembrări auto, imagine care se reflectă foarte bine și în mediul online chiar de la primul contact. Zic primul contact pentru că prima pagină din browserul fiecaruia sigur e predefinită să afișeze Google, motorul de căutare care de ceva vreme, pe baza unor algoritmi, încearcă să-ți sugereze combinații uzuale de cuvinte pentru a-ți ușura căutarea. Să luăm exemplul care face obiectul articolului: românii sunt [insert negativ word here].

Ei bine, cineva din industria advertisingului și-a dat seama de handicapul ăsta, l-a conștientizat și l-a folosit cu prima ocazie. Pentru o campanie menită să aducă din nou ciocolata ROM în prim plan, apăsând butonul care dă impulsuri sigure românului, ăla pe care scrie “patriotism”, la fel cum a făcut și anul trecut.

Acum ceva vreme a început o amplă campanie de schimbare a imaginii românilor pe internet. Adică atunci când se caută “românii sunt” sugestia să fie alta decât [insert negativ word here]. Adică pozitivă. Lucru care n-a fost greu. Campania s-a numit și încă se numește “Românii sunt deștepți”. A început pe TV ca o știre în care se explica că pe Google românii sunt proști, mai exact pe Realitatea, și s-a consumat în online unde lumea entuziastă a mușcat ROMul și s-a conformat prin a da o mână de ajutor. Nimic rău în asta. Lumea s-a mobilizat, a lucrat în echipă, a înțeles cum funcționează Google și lucrurile s-au mișcat.

Astăzi ROM Autentic ne spune cu mândrie pe Facebook:

E oficial: suntem prima tara din lume care a reusit sa isi schimbe imaginea pe Interneeet! Multumim, Romania!:) Share cu toata lumea, romanii sunt destepti!

Și ne atașează dovada:

Reacția?! Lumea e entuziasmată! Face exces de felicitări și nu mai contenește cu laudele! Mai există unul altul care răzleț mai face referire la realitate, dar cine dracu să-i bage-n seamă? Zici că ciocolata le-a luat simțul realității. Nu știu cum e în alte țări, nu știu ce generează Google acum dincolo de graniță, dar în comuna Florești, județul Cluj, nu e totul roz ca-n căutările alea din prima coloana din poza de mai sus.

ROM Autentic a dat o explicație pentru asta pe Facebook, ceea ce mă face să cred că posterul conține urme de “vrăjeală”, în sensul că nu e conform cu realitatea. Mă rog, să trecem peste. Altceva vreau să ridic spre câmpul nostru vizual.

Bun. Acum românii sunt deștepți pe internet. Victorie! Întrebare: La ce ne ajută? La absolut nimic și insist să mă corectați dacă greșesc. Singurul rezultat palpabil va fi un premiu care va intra în portofoliul agenției de publicitate care a pus totul în mișcare, pentru că da, campania e deșteaptă. Ah, și mai este un rezultat palpabil. Românii se vor umfla-n pene că doar sunt deștepți. Ceea ce naște altă întrebare: Ne face bine fapul că românii sunt deștepți pe internet? Nu. Eu zic că nu.

Dacă nu ne ajută la nimic atunci de ce există excitație și umezeală vis a vis de primele rezultate? Pentru că unora le place să se mintă singuri la modul cel mai grosolan, pentru că sunt autosuficienți și în același timp ipocriți, pentru că oglinda conștiinței lor deformeză realitatea. România e precum o fată grasă care are impresia că e fotomodel, deși pe la colțuri toți chicotesc că i se revarsa șuncile peste pantalonii de mărime S. Mai eufemistic spus România e o femeie frumoasă care are acasă un soț care o bate zilnic și care se aruncă-n patul oricărui bărbat care-i spune niște cuvinte frumoase.

Am zis-o și o voi zice-n continuare. Așa cum Moise s-a plimbat cu oamenii lui prin pustie timp de 40 de ani ca să piară mentalitatea de sclav din rândul grupului, la fel va trebui să facă și România. Teoretic mai sunt 18 ani până se împlinește sorocul. Practic nu am speranță că voi prinde marea schimbare. La noi prostia, pe care o vedem zilnic la tot pasul, se perpetuează din generație în generație și se rafinează. Asta-i realitatea. Aici trebuie făcută schimbarea, nu în Google.

Românii nu sunt deștepți. Obișnuiți-vă cu asta. Doar unii români sunt deștepți. Motiv pentru care-mi doresc ca Moș Crăciun să-i aducă României niște bocanci antigravitaționali care să o țină ancorată-n realitate că poate așa-și va rezolva problemele reale.

Poate face ROM Autentic un barter cu NASA pentru bocancii ăștia.

6 Comments

    • “Singurul rezultat palpabil va fi un premiu care va intra în portofoliul agenției de publicitate care a pus totul în mișcare, pentru că da, campania e deșteaptă.” Asta ziceam şi eu :) Cu altceva am eu treabă.

  1. cred ca e cel mai categoric post de pana acum (si am pretentia ca ti le-am cam citit pe toate). Te felicit si sunt in foarte mare parte de acord cu tine. Undeva gresesti, totusi: tu speri ca vei prinde marea schimbare (altfel nu ai vorbi cu asa patos depre ea), pacatul e ca stii cat de nule ti-s sansele. Ce sa-i faci daca s-au grabit ai tai sa te aduca pe lume! Pana una alta, eu personal cred ca avem nevoie de campanii care sa ne destepte, iar nu de campanii destepte si cred ca postul tau de azi se indreapta foarte categoric in aceasta directie.

    • “avem nevoie de campanii care sa ne destepte, iar nu de campanii destepte” exact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *