4

Cea mai bună faptă pe care o poţi face în Săptămâna Mare

N-am plănuit nicio secundă să fac o faptă bună în Săptămâna Mare. Ştiu io că aşa-i creştineşte, dar faptele bune se pot face şi-n restul anului, nu doar când credem noi că-i atent Dumnezeu. Mă rog, degeaba zic eu de astea că oricum suntem o naţie de creştini ipocriţi.

În dimineaţa asta, ca şi-n celelalte, am ieşit fain frumos din casă şi după cum mă aşteptam am fost agăţat de un traficant de navetişti, cunoscut şi sub numele de Rechin.

- Vii la Cluj?

- Aha.

- Te duc în Grigorescu?

- Dară că. Numai să oprim aci la bancomat 5 minute.

- Aci la pizzerie? Lângă non-stop?

- Aci, aci. Că la sens n-aveţi unde parca.

Opreşte omul în faţa pizzeriei, lângă non-stop, mă dau jos din maşină şi mă îndrept către bancomat, unde un bătrânel aştepta agitat în toiag, tremurând. Mă uit la el, înţelege că vreu să trec şi-mi face loc. Cu greu.

În timp ce butonam la perete vedeam cu coada ochiului că nenea se tot apropie de mine. O vrea să-mi vadă pin-ul, o fi parte din ceva bandă de furăcioşi, zic în mine şi mă încrunt. Scot banii şi dau să plec. Nenea, agitat, se pune în faţa mea şi timid mi se adesează:

- Auziţi, nu-mi verificaţi şi mie dacă mi-o intrat pensia?

- Poftiţi?! Să fac ce?

- Să mă ajutaţi să-mi scot pensia dacă o intrat. Că nu mă descurc…

- Păi… sunteţi sigur? Adică… băi nu-mi venea să cred. Haideţi că vă ajut. Daţi-mi cardul. Tastaţi pinul, zic ferindu-mi privirea.

- Păi e 44**.

- Nu trebuia să mi-l ziceţi! e atât de greu că n-o să-l uit toată viaţa.

- Mi-o intrat? Ce zice?

- Da. 700 de lei aveţi.

- Scoate-i.

- Pe toţi?!

- Da.

- Bine. Data viitoare veniţi cu cineva de încredere. Nu mai faceţi de astea că poate rămâneţi fără bani.

- Da, da. Sigur. Da’ io nu văd ce-i acolo…

Dau din cap a dezaprobare, apuc banii, îi înmânez omului cu tot cu chitanţă şi card şi plec gândindu-mă că a trece strada un om bătrân, pentru a face o faptă bună, s-a demodat. Binefacerea supremă pentru un om în vârstă e să-i scoţi pensia de la bancomat şi SĂ NU FUGI CU BANII, nu să-l treci strada.

Din punctul meu de vedere să scoţi pensia cuiva de la bancomat şi să nu fugi cu banii e the ultimate fapta bună în Săptămâna Mare. Şi tocmai am bifat-o! :D

sursa foto

4 Comments

  1. Mie mi s-a intmplat acum o luna. Un baiat care nu vedea m-a rugat sa-l ajut si sa-i spun cati bani are acolo. In centrul Clujului

  2. Vai, ce mila imi e de batraneii astia… Sunt atat de vulnerabili ca numai datorita unui soi de noroc chior mai supravietuiesc. E greu sa tii pasul cu vremurile, mai ales cand atingi o varsta venerabila. Oare noi in ce tip de lume vom imbatrani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *