18

Cele patru mari categorii de umblători cu transportul în comun

Transportul în comun l-am descoperit acum 5 ani când am venit în Cluj, și până în prezent am strâns un bagaj consistent cu amintiri din autobuzele cu care a circulat și tata. Că o parte din parcul auto al RATUC e același ca acum câțiva zeci de ani.

Există o paletă largă de categorii sociale care folosesc această metodă de deplasare. Două dintre ele, diametral opuse și chiar aflate în antiteză, se întâlnesc cel mai des:

 • pensionarii, care au cartierul general în Grigrorescu și circulă de la ora 05.00, just for fun
 • studenții, întâlniți pretutindeni și care circulă cu bus-ul la orice oră, de nevoie, că ar da orice să nu se lovească de primii

Da… prăpastia dintre generații cel mai bine se vede în autobuz și e ușor de recunoscut. Cei în vârstă stau adesea în piciore și bombăne apreciativ la adresa PCR, în timp ce tinerii pălăvrăgesc la telefon, stând ignorat pe scaunele discordiei.

Pe lângă cei de sus, prin mijloacele de transport în comun se mai perindă alte două categorii:

 • cei care încă n-au descoperit săpunul solid, de lichid nici nu poate fi vorba, și care emană mirosuri epilatoare și în același timp tăietoare de poftă de mâncare
 • cei care cară lucruri la care nu te-ai fi gândit veci că ar putea călătorii în sistemul urban și fără bilet pe deasupra; s-a dovedit ochiometric că rândurile lor sunt îngroșate de pensionari

Primii nu-s de dezbătut pentru că pot provoca reacții adverse precum regurgitarea, dar strângătorii ăștia de orice pot fi ilustrați printr-un exemplu elocvent:

Deci care va să zică omul, care se întâmplă să fie și pensionar, căra un sac cu… frunze. Așa a mers cu ele prin tot Clujul. Am asistat la multe transoprturi ciudate de-a lungul anilor, dar ăsta e cel mai cel dintre toate. Ce făcea cu frunzele alea? Era o comandă specială de la Ministerul Turismului că s-a ofilit aia de pe siglă? Sau vorba melodiei: ce c*cat?!

Asta înseamnă oraș multicultural, parte a Uniunii Europene, ce se vrea Capitală Europeană în 2020? De fapt na, fiecare pădure are mirosurile și scarabeii ei, nu?! :D Sau poate că de aia îi și spune transport în comun, că transportă orice.

 

18 Comments

 1. mai mult circul cu masina, dar uneori ma dedau si la placerile metroului

  singura categorie de calatori pe care o remarc de fiecare data sunt fetele frumoase :D

  • io cred că numai de asta mergi cu metroul, să vezi fetele faine :D

 2. e sezonul salatelor. poate si-a facut omul provizii de leurda, sa puna pe iarna :)

  • Nu mi-am dat seama ce frunze îs, dar clar nu erau pt ceai. Poate pt o poțiune magică care poate crește pensia :))

 3. Macar is mai normali ca nebunii din metroul din Paris. Cate am patit eu in metroul asta in 2 luni nu am patit in 20 de ani de circulat cu busu in Cluj. Exemplu elocvent: unu la costum/cravata om serios din senin m-o lins pe fata…cum ‘zda masii sa reactionezi la asa ceva? :)))
  Sa nu mai vb de trio-ul de rromani care vb in romana despre cum urmeaza sa imi salte telefonul :)))
  Restul ti le zic la o bere in Cluj daca esti up for it Hurducashe :)) c

  • Îmi amintesc bine cum e în metroul parizian când dai peste rromâni :)) dar nu-mi pot imagina cum e să te lingă una/unu pe față așa din senin :))))) Când ajungi în Cluj, anunță-mă numa că-i logic că vreau să ne întâlnim! :)

 4. Tocmai mi-am amintit cum era sa pierdem trenul :)))) din cauza cuiva de la Nantes, nu dau nume ca nu-i frumos.
  Pai clar ca te sun! Si apropo, ai grija cu dintisorul, sa pui gheata. Lasa ca si eu ma operai cand am venit acasa de Craciun. Am venit si eu dupa luni de absenta sa ma opereze. Merry Christmas nu altceva :))

 5. Foarte tare :D
  În Suceava exista într-un timp o tanti care căra după ea o găină (vie). O ţinea sub braţ. Şi avea şi un bigudiu în frunte, aşa, ostentativ. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *