5

Cum s-ar aplica ACTA în cazul ăsta?

Poveste lungă, pe scurt am dat cu bâta-n balta îngheată și mi-a venit în cap. Fix eu care trag de urechi pe X și Y care nu precizează sursa articolelor, frazelor sau pozelor publicate.

Ieri a fost inspirația pe mine cât casa, am profitat de asta și rezultatul a fost articolul Amplu tratat despre parcatul mașinii în România. 10 metode cu avantaje și dezavantaje. Am lucrat câteva ore la el și la final, înainte să fac click pe butonul publish în timeline-ul meu pe Facebook a ajuns poza asta:

Geneva, nu Constanța. Autor: Philip Lutzak

Și-am picat în păcat și s-a dus dracu munca mea. Am revenit asupra articolului chiar dacă nu era nevoie și am inserat fotografia, pe care am văzut-o pentru prima dată deși stau pe net zilnic de vreo 2 ani încoace, cu scopul de a ilustra o situație ipotetică. Presat de ceas nu am mai săpat să văd ce-i cu ea, nici măcar nu m-am uitat la profilul persoanei care a pus-o, doar am dat copy-paste link-ului pentru a menționa sursa. Frigul excesiv, pozele și imaginile de la TV capturate zilele astea la malul mării au contribuit la porcăria ce am făcut-o, în sensul că nu m-am îndoit de fenomen.

Autorul, după cum ați putut vedea cu ochiul liber, nu e fata de 11 ani căreia Adevărul i-a dedicat un articol aproape lacrimogen.

Astăzi Doru mi-a atras atenția că am dat-o puțin mai mult de turțuri:

Explicații pe marginea subiectului primiți aici.

Ce-am învățat după experiența în urma căreia mă simt puțin șifonat? Să folosesc TinEye mai des și să nu apăs publish presat de timp, așa cu clamez că fac colegii mei din presă pe online. Și să încurajez watermark-ul pe poze, cu sursa, că e puțin cam greu să urmărești traseul pe net, oricât ai încerca să fii de corect.

Subliniez că ce s-a întâmplat ieri nu practic din obișnuință și așa cum condamn pe alții că nu-și fac treaba, la fel mă pot așeza și eu pe coji de nucă, la colț.

Și totuși, o întrebare nu-mi dă pace, mă gândesc la ea de când am aprobat comentariul lui Doru. Cum s-ar aplica ACTA în cazul ăsta? Am dat niște telefoane ca să aflu, dar încă n-am reușit.

sursa foto

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *