6

Cum te pot lăsa roboții fără gaz

Cuvânt înainte

În România, până şi a-ţi plăti dările e o aventură. Ministra ar putea specula asta şi s-o transforme în nişă turistică. Numa’ că nu vede de frunză.

Cuvânt după

Era o seară oarecare până am primit, în sfârşit, factura de la gaz. Abia am cărat-o până acasă, da’ mă consolez că nu m-am micţionat luna trecută sub forma cuburilor de gheaţă. Pentru că era deja prea târziu, am convenit că-i musai s-o achit ziua următoare. Am mai rămas fără gaz vara trecută, la duş fiind, şi n-o fost deloc confortabil şi mă gândeam că iarna nici atât n-o fi.

No, conştiincios fiind şi cunoscând năravu’ găzarului de a trimite facturi cu două luni întârziere, să aibă motiv de a mă debranșa, am plătit în avans să nu fac foamea după momentul X. Că foamea e la fel atât la 22 de grade cât şi 14, cât ar fi fără foc în casă.

Se făcu dimineaţă, luai hârtiile cu liniuţe intitulate sugestiv coduri de bare, cu gândul să intru-n BRD-ul hăl mare din Mărăşti. Le cartier general pour le Group Societe General. Şi mai aveam un task setat: să-l evit pe Cap Pătrat! Robotu’ Cap Pătrat atotsugător de bani şi bicolor cu indulgenţă că negru nu-i culoare. De obicei roboţii îs deştepţi şi se împart în două tabere: malefici negativi şi pozitivi. E, ăsta are o criză de identitate şi trece dintr-o tabără în alta, ca un român. Fără să atenţioneze. Ba-l înghite pe I. L. Caragiale, ba nu.

Păşesc sfiit în nava mamă al cărei număr de etaje e ambiguu, mă minunez corespunzător şi merg către, aţi ghicit, casierie. De aici sunt trimist către Robot, semn clar că trebuie să-mi mai exerzez zâmbetul. Merg la Robot. Apăs pe bumbuţ şi întâmpin prima dificultate: Distribuţie sau Furnizare? Cu un drum înapoi la ghişeu aflu că.. nu-mi mai amintesc ce, da’ oricum, mi-a mers. Şi i-am dat să citească codul de bare din dreapta sus. N-a vrut. Am încercat cu ăla din lateral. N-a vrut. Am mai repetat de câteva ori operaţiunea, s-a plictisit de mine şi-a vrut. Mi-a arătat toată suma de pe factură, fără ca plata în avans să fie scăzută cum au făcut oamenii cinstiți din companie. Hiustoane, avem o problemă. Întreb pe domnu’ de la securitate, că ăştia din branşă ştiu tot ce mişcă-n bancă, mai puţin când e jefuită. Îl întreb deci dacă pot cumva să achit suma finală, aia de jos, ce era cu o cifră mai mică. Mă lămureşte politicos, cum mă aşteptam, că nu. Mă uit la ceas, calculez: 15-20 minute din viaţă nule, 15-20 minute în plus la lucru. Și-l insult: și tonomatul de cafea poate mai mult ca tine! Dă și rest!

Cuvânt între

Seara merg la mall cu gândul să interpelez o gheişă tanti de la ghişeu, lucrătoare la altă bancă decât BRD și să n-aibă Robot și implicit nici motiv să mă refuze. BCR gândim la fel era prima opţiune, pentru că restul erau Miroslav Klose, recte închise. Ghinion și aici era. Am ajuns din nou în BRD. Am apăsat pe bumbuț iar. Gazu’ era cu totul și cu totul altfel afișat decât la BRD-ul din Mărăști, dar l-am nimerit. I-am dat să citească codul de bare iar și am ajuns la concluzia că el și semenii lui sunt semianalfabeți și citesc pe litere bare. Și-a dat cu greu seama ce vrea să zică autorul. Nenea de la securitatea de aici zice că pot plăti cât vreau eu, nu-i musai cât zice el. Da’ de unde!? A refuzat să-l înghită pe Caragiale! Zic mă, nici mie nu-mi plac unii autori, nu-l condamn, să vedem, poate-i plac avioanele și piloții. Ia prietene un Vlaicu! Nu?! Poate un Grigorescu? Nici?!!!

În secunda doi mi-am imaginat cum îmi taie iar gazu’, cum umblu ca disperatu’ 2 zile să mă rebranșez și cum plătesc pentru asta, din cauza lui! În continuare mi-am imaginat că e în locul Intrusului, iar F.O.C.A și MO îi dau de-i fac capul rotund. Pâna la urmă, îs singurii roboți care-i știu. Cu cine să-l ameninț și eu?

Băieți, ăsta-i derbedeul:

Ultimul cuvânt

Să-ți iasă fum pe stropitorile alea ce le numești ochi, bă ciumegule! Shrek wanna be! Și numai de bine ălora de te-au inventat. Ktnxbye.

Bibliografie

Sursa foto

6 Comments

  1. vorba lu’ Gog, incearca homebank, nu zicem ca folosim ING si ca suntem extrem de multumiti, ca ar insemna sa facem reclama moca, da in schimb iti recomand :D

  2. În acelaşi registru io mă aştept să nu mai pot asista în curând la crizele de isterie ale doamnei Grecu, că robotu’ ăla cretin nu ştie să citească facturi iupisi. Nu ştiu dacă să mă bucur sau să plâng.

  3. na lasa mariane ca tu ramaneai fara gaz din cauza unui robot….noi am ramas fara curent ca tanti de ghiseu nu o vrut sa imi primeasca banii p motiv ca nu am dat citirea contorului prin telefon….degeaba am incercat sa ii explic ca am pierdut-o si nu mai am codul care imi permite sa dau citirea p luna respectiva…ca nu a interesat-o….si uite asa am platit si penalizari si 100 ron rebransare…ca sa nu mai zic cat am umblat pt toate astea de la un sediu la altu….sa nu iti vina sa o omori?
    am crezut ca numai eu patesc din astea….se pare ca nu sunt singura =))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *