4

Cutremurător: Frăția clișeelor

Din motive lesne de înțeles, lumea se ancorează-n stereotipii aparent inteligente, dar care folosite excesiv devin hrană pentru celălalt eu, adică ăla care înjură și urează de bine limitărilor sinaptice. Că zău de nu, clișeele denotă o lipsă crasă de imaginație.

Toată iarna a nins ca-n poveșți. Nu numai pe toate drumurile, ci și pe toate canalele de comunicare. Mai ales pe alea de socializare unde 9 din 10 mesaje conțineau clișeul “ninge ca-n povești”! Atât de mult am văzut asocierea asta de cuvinte încât dimineața mă uitam rapid pe geam să mă asigur că am visat că locuiesc într-o carte de Frații Grimm, nu că stau în ea pe bune!

Inevitabil, de 12 zile, natura s-a trezit la viață. Imediat apele vor lua cuiva agoniseala de-o viață și asta va provoca lacrimi și durere.

Dar stai! Deja au făcut-o! Apele au măturat toată Japonia. Se vede-n pozele și video-urile cutremurătoare din timpul cutremurului, preluate de toată presa română, cu precizarea sursei. Cum mă poze cutremurătoare de la cutremur?! Cu toată gravitatea momentului, titlul e de-a dreptul ilar-ilariant și din respect pentru ăia pe spatele a căror emoții se face rating, n-o să pun fața galbenă care râde isteric.

Și acuma serios, dacă tot suntem aici: Japonia, apocalisa acum? Sună bine ce-i drept, dar fără pic de originalitate. Cele două cuvinte de după virgulă compun titlul unui film. Nu sare nimeni cu ceva titluri care să conțină și un 2012? Hai că încep eu: 2012 în avans!  Chiar așa păcătoși suntem?

De ieri, sunt din ce în ce mai sigur 2011 ridicolul se va accentua. Și nu vreau să asist la el decât doar pentru a mă amuza. Dacă vreau ceva mai serios, profit de globalizare și-mi arunc ochii peste altfel de formulări și abordări în ceea ce privește cutremurătorul subiect internațional. :D Ca o paranteză, pe tot parcursul revoluției din Egipt, am lecturat blogul ăsta și încă îl mai citesc. Îl am în reader și-n blogmall.

Ultimele ore au fost numai bune pentru a readuce în prim plan cât de slab e pregătită România pentru asemenea dezastre și indubitabil cum vor cădea prima dată blocurile cu bulină roșie. Toți suntem de acord că așa-i. Dar uitându-mă pe cnn.com am văzut următorul sondaj:

cnn.com

Adică nu suntem singurii care credem că avem carențe grave la acest capitol. Numa’ la noi s-a nimerit ca cei care ar trebui să gestioneze situațiile astea să fie portocalii. Și datul în cei aflați acum la guvernare a devenit un clișeu, cel puțin pentru mine. E nevoie să mai precizez că-s apolitic?

Una peste alta, nu blocurile cu bulină vor pica primele în caz de cutremur, ci blocurile din Florești, județul Cluj. Știți voi, comuna aia cu cel mai mare boom imobiliar din țară și singura care are o băcănie sub formă de mall, unde primar e tot un portocaliu. Iată un nou subiect-clieșeu de știre. :D

Să mă contrazică Groparu dacă spun neadevăr în ultimul paragraf. :)

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *