10

De ce a prins clipul Creative Monkeyz despre ACTA. O posibilă explicație

Noua noutate pentru români e că… ACTA. Da. Deși povestea are priză la public deja de câteva săptămâni bune pe plan internațional, în România subiectul abia acum, de weekendul ăsta, face vulvă. Vâlvă. Am scris eu despre asta, au mai scris și alții, chiar și presa a zgâit puțin pe tema de față, dar până n-au făcut Creative Monkeyz un clip în care se REEXPLICĂ ce f*tai e ăla/aia ACTA situația a fost cam așa:

Aș face embed filmului, decât că… sorry about that.

Valentin are o explicație pentru dispariția clipului, în timp ce alții arată cu degețelul și zic că avem în față o mostră de ipocrizie. Nu-i bai că deocamdată nu mai e pe YouTube. În mare se zice același lucru ca în clipul de mai jos sau muuuuuuuuuuuulte altele. Unele voci zic că ăsta de jos a fost tradus în română de către maimuțe. N-am apucat să le compar, nu mă exprim în legătură cu asta, prin urmare mă abțin. Oricum nu-mi pasă. Alta e ideea.

Faptul că abia acum, când cineva a făcut efortul de a explica/traduce în română ce c*cat e-n documentul ăla semnat pe la spate – pe la spate… le opiniei publice, românii se revoltă. Taman în sfântă zi de duminică. Să fie vreo coincidență? Le-a luminat Dumnezeu mintea semenilor mei? NU! S-a-ntâmplat minunea că cineva le-a dat semenilor mei mură-n gură, că așa merge treaba.

Problema e adâncă, atât de adâncă încât Groapa Marianelor face pe ea de ciudă. Mi-a luat un întreg proces de dușuire ca să-mi dau seama de asta. Româniilor, 90% dintre ei, le e LENE să se informeze. Asta-i problema. Din 10 oameni întrebați dacă știu cine-i în fruntea ministerelor 11 răspund că nu-s interesați de politică. În esență ei nu-s interesați de nimic ce nu are iz de entărteimănt. Îi întrebi despre mondenități și toți au câte un răspuns elocvent, dar vedeți voi… faptul că rup zilnic tarabele pentru a lua tabloidul, la prima oră, aia nu se cheamă că se informează.

9 din 10 români habar n-au ce drepturi au. 9 din 10 români habar n-au ce-i aia Uniunea Europeană, ei știu doar că poți să treci granița cu buletinul. 9 din 10 români n-au citit în viața lor un paragraf din Constituție, dar au citit Biblia. De două ori! Așa că, cu datele astea-n problemă, de ce am eu pretenția să fi citit careva ACTA în română care-ți ia o oră din viață? Sau să se fi uitat la un clip în engleză? Românul s-a născut obosit, la pensie se va lăuda că a lucrat o viață-ntreagă și va muri tot obosit.

Majoritatea românilor înfulecă, nu digeră, ce le dau televiziunile. Practic așteaptă să li se dea. Cât au fost date protestele la TV, lumea a ieșit în stradă, când altceva a deveni interesant și au fost ignorate, lumea n-a mai ieșit în stradă în cantități mari. Și nici nu cred că se uită la posturile cu profil de știri. Dacă aduci vorba de ceva ți se va spune că “am văzut pe ProTV aseară”. De aia mor ziarele. De lenea audienței. Bine, și produsul jurnalistic a devenit în mare parte execrabil, dar lenea de a citi ziarul… s-ar putea să facă România prima țară fără ziare printate. La fel și-n online-social-media-bloggosferă. Unii sunt citiți după regula primului venit, primul servit, nu pentru că spun ceva interesant. Dar de lene, unicii nu-și reîmprospătează reader-ul și am cel puțin un exemplu pentru asta.

Am momente când habar n-am pentru cine lucrez și nici de ce lucrez, deși măsurătorile de audiență îmi spun altceva. Poate nu percep eu bine situația.

Cred că e timpul să ne întoarcem de unde am plecat, la maimuțele noastre. Nu mă deranjează că au făcut un clip în care au spus/tradus ce-i aia ACTA, ci faptul că trăiesc într-o mare de ignoranți și leneși care așteaptă să li se dea totul pe tavă, fără a depune un minim efort.

De asta a prins clipul Creative Monkeyz. Că au făcut un minim de efort.

Rectific. De fapt trăiesc într-o mare de bolovani în care sunt nevoit să înot zilnic. De aici și vânătăile, fie că-s pe corp, fie că-s în orgoliu sau bun simț.

Chiar dacă-s categoric în privința bolovanilor, să nu credeți că nu conștientizez proprietatea lor. Unde-i pui, acolo stau fără a face zgomot că nu le convine. E perfect pentru un climat politic bun.

Ăștia care știm de ACTA pentru că mai citim și presa internațională, chiar dacă am atras atenția asupra porcăriei ăleia de document și nu ne-a băgat nimeni în seamă, ar trebui totuși să mulțumim Creative Monkeyz că și-au “întrerupt programul obișnuit”. Poate că dacă nu erau ei, nu vedeam prea curând mesaje ca STOP ACTA zburând pe netul mioritic, în toate zările.

Și pe tema ACTA e plin de petiții. Ca de obicei și ca pe orice temă. Experții zic că semnarea lor, ăstora cu ACTA, ar fi acum de bun augur. N-au zis însă nimic despre comentarii.

Spune NU ACTA! Dar spune DA CRATIME-I!

10 Comments

 1. Omule nu am mai intrat pana acum pe blogul tau dar tot ce ai spus este cat se poate de real.Stiu ce anume simti deoarece simt acelasi lucru si probabil toti cei care au luptat impotriva ACTA,SOPA sau PIPA insa nu am stiut cum sa o spun.Tu ai spus totul foarte bine.Nu am facut prea multe impotriva acestor legi insa din cand in cand ieseam cu o masca V for Vendetta pe care aveam scris Anti Sopa si mai nou Anti Acta prin oras iar dragii mei prieteni nu stiau nici unul de ce fac asta dupa ce le-am explicat de nenumarate ori insa dupa clipul de aseara brusc se trezesc toti la realitate si incep sa urle si sa injure ACTA.Oricum imi place tot ce ai spus si pot spune ca de acum ai un nou cititor.

  • Nici prietenii mei nu prea au înțeles cum e cu ACTA. Sunt curios mâine ce povești au pe marginea subiectului pentru că sigur au văzut clipul semnat de Creative Monkeyz. Mersi :)

 2. Cât se poate de adevărat!
  Mă aflu de partea dreaptă a Prutului, dar e aceeaşi problemă, lene şi indiferenţă…
  Am apucat să văd clipul făcut de creativemonkeyz, e foarte bun, sper să-l restabilească.

  PS +1 cititor al blogului! :)

  • Da, cam aceleași caracteristici văd că-s și peste Prut… noutatea e că începem să ne redescoperim. PS O să încerc să fiu o gazdă bună. :)

 3. De o ¨simpla coincidenta¨ am avut si eu parte aseara, dupa ce am vazut filmuletul cu ACTA realizat de creativemonkeyz, am dorit sa vizualizez si un episod din Robotzi pe youtube,,,si acum se petrece ¨simpla coincidenta¨ ca in timp ce vizualizam primul episod pe la jumatatea lui mi-a aparut avertisment cum ca nu se poate vizualiza… un semn al exclamarii (!) pe ecranul negru…incercand apoi sa vad oricare alt episod, a fost totu in zadar, chiar daca diferite alte video-uri le puteam vedea pe youtube…o fi doar o simpla coincidenta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *