1

Departamentul de resurse inumane

La noi, de fapt în firmele noastre, șefii merg pe principiul ca oricine poate fi înlocuit. Chiar dacă ești cel mai bun din breaslă, nu contează! Pentru șef, sau mai bine zis patron, astea-s detalii. Și dacă nu găsește un înlocuitor care-l să-l mulțumească, el poate oricând să preia îndatoririle tale și să le ducă la bun sfârșit chiar mai bine ca tine. Doar afacerea e a lui, el a demarat-o, el a crescut-o și nimeni nu știe mai bine ca el cum merg treburile în firmă. :D Departamentele de marketing, PR sau resurse umane le-a înfiițat ca să nu râdă partenerii de afaceri de el, că altfel se descurca și fără. În viziunea lui oricum sunt populate de incompetenţi.

Să ne oprim puțin asupra departamentului de resurse umane. În traducere liberă acesta este un birou populat cu oameni care se o ocupă exclusiv de optimizarea forței de muncă pentru ca rezultatul final să fie unul favorabil companiei. Și mai aprofundat, dacă tu ești as la datul din gură, ești persuasiv și faci interlocutorul din vorbe, atunci resursele umane ar putea demara formalităţile ca să te tranfere din departamentul de marketing în cel de PR. Sau na, treaba departamentului e să pună oamenii potriviţi în locurile potrivite. No, în accepțiunea românului asta e o fiță și va fi tratată ca atare, iar dacă nu dai randament pe poziția în care ești pus, nu-i bai ca vine altul. Nu contează că s-a pierdut un om bun, din nou, astea-s detalii. :P

Probleme avem și la capitolul optimizarea salariului în raport cu munca depusă. La noi 80% dintre societățile comerciale pot fi denumite lejer “firma cucu, nu dă bani dar dă de lucru”. Și pe lângă banii puțini care-ți intră lunar în cont, beneficiezi și de piedici periodice, ba din partea colegilor, ba din partea șefilor, care-ți fac viața în firmă nu tocmai ușoară.

Tocmai de asta cred ca în România, pe lângă departamentul de resurse umane, există și unul de atenție! resurse inumane! Spre deosebire de primul, ăsta nu e prevăzut în organigrama de funcționare, e ascuns, ca organizațiile secrete ale Vaticanului! ;)

Treaba departamentului de resurse inumane este strict să te supună la tratamente inumane, să-ți dea șuturi în fund și să facă sex cu tine într-un mod cât se poate de masochist și, logic, fără happy ending! De obicei lucrează cu angajaţii model care-i pot eclipsa oricând pe cei care freacă menta.

Din nefericire, este singurul departament care are resurse interminabile!

P.S. Acest articol a fost scris în prezenţa maestrului online, Vasile Manu, care s-a aşezat lângă mine în autobuz şi chiar a dat mâna cu mine  sub privirile admirative ale călătorilor. :D

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *