4

Facultatea se face de rușinea vecinilor

Andrei a venit încă de dimineaţă să îşi confirme locul la Facultatea de Inginerie Electrică. A dat examen de admitere şi a obţinut cea mai mare medie.  La bacalaureat nu s-a descurcat foarte bine, aşa că s-a înscris la nu mai puţin de 12 facultăţi din Iaşi şi Suceava.

”Nu ştiam sigur, aveam o medie nu foarte mare, 7.45, şi nu ştiam neapărat unde intru şi am vrut să am cât mai multe opţiuni posibile”, a declarat Andrei Huşman. sursa

Da, aţi citit bine. Tipul s-a înscris la 12 facultăţi. De ce? Pentru că voia să fie sigur că intră la una. Nu conta care. Oricare era bună.

Îmi amintesc că eu m-am înscris doar la trei. Pe vremea aia, în 2006, trei erau totuşi multe. Am băgat dosărelul la jurnalism, apoi la psihologie şi la insistenţele lui tata am băgat şi administraţie publică. Primele două eram în stare să le duc în paralel dacă efortul financiar nu era prea mare. Ultima… ultima a fost pentru tata. I s-a părut lui mai de viitor, habar n-am de ce, dar am zis să-i fac pe plac.

În final am ales jurnalismul. Nu pentru că doar acolo am intrat ci pentru că acolo mi-am dorit de prin clasa a 10-a. Voiam să lucrez în radio şi ştiam că într-un oraş mare asta e singura mea şansă ca să o fac; să fac o facultate de profil care-mi va pune în faţă uşi pe clanţa cărora eu trebuie doar să apăs, nu să mă izbesc de ele ca să le deschid. Planul a mers brici. Mi-am dat interesul, am făcut ani de zile voluntariat la radioul facultăţii – UBB Radio – în dreptul căruia mă regăsesc printre studenții fondatori. Da, am tras cabluri, am cărat mobilier şi toate cele de trebuinţă ca eu şi încă o mână de oameni, cu care am lucrat cot la cot, să putem face ceva practic și recunoscut ca să nu ieşim cu CV-ul gol din facultate. Și uite așa în anul doi am făcut parte din Media Pro unde am ajuns prin concurs.

Șase ani mai târziu cam toți care am mancat parizer cu ketchup (după ce făceam cheta) în redacția UBB Radio practicăm jurnalismul. Cam 95% dintre cei care am făcut voluntariat, și am fost luați peste picior de către ceilalți colegi, activăm într-o instituție de presă. Mai mult, din totalul de 200 de persoane câte am fost în generație, vreo 80 ne-am dat licența, mai puțin disertația și mai puțini suntem jurnaliști. Vreo 30 așa, dintre care cam jumătate făceau presă încă din anul 1, ba chiar din liceu. Într-adevăr, am foști colegi care s-au retras din câmpul muncii ăsteia sau care încă nu-și găsesc locul în redacții din cauza climatul economico-arid. Dar ăștia-s puțini.

Dacă nu ați înțeles nimic până aici… vă explic. Ideea e că învățământul superior din România s-a devalorizat atât de mult încât facultatea se face de rușinea vecinilor din scară. Dacă n-o faci, râd vecinii de tine. Și devii o vacă de muls bani pentru universități. Și mai grav e că după ce termini studiile (vorba vine) aștepți ca cineva să te angajeze direct cu salar de cel puțin 1.000 de euro într-o funcție care să dea bine în gașcă. Neah, nu se va întâmpla veci. Pentru asta trebuie să transpiri puțin.

Facultatea nu se face doar să fie făcută și apoi să te întorci acasă ca să lucrezi la aprozarul din colț ca vânzător. Poți face asta și fără studii superioare. Și crede-mă, o să fii mai fericit așa. Moralul tău nu va fi la fel de scăzut pentru că vinzi varză… cel puțin nu la fel de scăzut ca și când vinzi varza aia și spui că activitatea asta e sub nivelul tău pentru că ai diplomă de licență.

Facultatea se face pentru a-ți construi un viitor. Atenție! Aici se face o mică și decisivă confuzie. Tu îți construiești viitorul, nu facultatea! Ea doar îți deschide puțin o ușă. Diploma aia nu te prea ajută cu nimic. A mea nici nu știu pe unde e. Știu doar că fac ce am plănuit să fac.

 

4 Comments

  1. Ai inceput cu Andrei si ai continuat sa te “lauzi” cum ai facut tu facultatea….mai mai….ce ti-e si cu jurnalisti istia…;)

    • Intr-o zi o sa ma “laud” si cum ne-au luat badigarzii de pe masa. De fapt nici nu era masa! ;)

  2. Se dă gogoșeria de la colț. Se fac angajări. 2 candidați pentru un post de vânzător/zăhăritor de gogoși. Unul dintre ei a terminat o facultate, să zicem litere, celălalt doar liceul. Pe care îl alege patronul? pe cel cu studii superioare. Un om cu facultate pare oleacă mai serios.

    Morala: cei care nu vor/nu sunt în stare să facă o facultate nu trebuie să nu se înscrie, ci să nu fie licențiați.

    • Nu-l va lua pe cel cu facultate. E supracalificat pentru postul ăla şi ştie că nu va sta mult pe acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *