5

Filtrul copy-paste al jurnalistului online

A trecut cam mult de când nu m-am mai “luat” de blogul cu ştiri de Cluj. Carevasăzică cel puţin unul dintre cei doi oameni care-l întreţin este sigur că am ceva personal cu afacerea lor. Ştiu asta pentru că cel puţin unul dintre cei doi mi-a spus-o personal. What ever… :D

Binenţeles că mă voi “lua” de modul în care fac ei ştiri, în continuare. Chiar şi astăzi.

S-a făcut publică motivarea arestării preventive a lui Sorin Apostu. Documentul conţine 64 de pagini, dar nu tot face referire la primar. Oamenii din spatele site-ului despre care povestim acum, au filtrat informaţia după cum trebuie să facă un jurnalist cu experinţă, au filtrat-o deci, într-un mod cât se poate de modern, cu copy-paste. Adică au (re)publicat documentul parţial sau integral… că n-am citit până la capăt.

Între timp eu şi colegii mei din redacţie traduceam documentul, că să fim serioşi, îs curios câţi dintre cititori reuşesc să facă asta. Ultima dată când am verificat, una dintre menirile jurnalistului era filtrarea informaţiei şi livrarea ei către public după metoda KISS – Keep It Short and Simple. Da’ las’ că dă bine-n Google şi ne lăudăm cu unicii, pe care-i agăţăm cu titlul şi-i pierdem cu textul.

Li s-a atras atenţia pe Twitter, că cititori nu-s chiar aşa proşti precum tindem să credem noi:

Răspunsul:

Nu, nu vrea nimeni să-l citească. Cine a trebuit să primească documentul sau e curios să-l lectureze cap coadă l-a primit deja pe mail.

Concluzia:

Şi asta, dragi studenţi la jurnalism, este un exemplu negativ de la colegii noştri mai mari şi mai cu experienţă care acum activează în online.

5 Comments

 1. ”Cine a trebuit să primească documentul, s-au e curios să-l lectureze tot, l-a primit deja pe mail.”

  Un later edit, pls, sa nu ne strici impresia despre tine :) si virgula inainte de ”sau”, si ”s-au” e curios? :D Suna ca la promotie, doua greseli intr-o fraza :)

  De literele in plus nu zic, ca alea mai scapa la tastare :)

  Spor la stiri! Si la scris, ca zici bine ;)

  • Mersi :) Graba-mi strica textele :( Cand spuneai de later edit te-ai referit la corecturi, da?

   • Daa :) La asta m-am referit ;)

    Stiu cum e cu graba, dar la asa spirit ca al tau ma incapatanez sa imi doresc si o limba romana corecta ;)

 2. Numa’ “fractori” la voi acolo! Nu m-ar mira ca aia de s-au batut ieri in mall-ul din Baia Mare sa fie turisti clujeni!

  Nu ma mai mut la Cluj!

  PS: Ce-i asa mult sa faci C/P la 64 de pagini? Unii profesori din facultatile de pe aici publica zeci de carti in acest mod! Long live the internet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *