7

Groparu: Practic, săptămâna viitoare punem blogurile pe holurile primăriei!

Ieri am a primit pe mână o emisiune. Nu ştiu de ce, dar nu cred că voi mai primi alta. M-au lăsat să-mi fac de cap şi cred că sunt singurul dintre colegi care a reuşit să băge toată audienţa Radio Cluj în ceaţă, vorbind despre internet, social media şi bloguri. Ca să fie sigur că ceaţa e densă, subconştientul m-a pus să chem şi ajutoare, astfel că Zicu şi Groparu s-au lăsat băgaţi în direct, prin telefon, să dezbatem noutăţile din online. Astăzi redau în litere interviul cu cel care atunci când a intrat în direct am crezut că e Doru Dinu Glăvan! :)) Despre blogroll-ul primăriei, aşadar, cu Groparu. Repet : Un gropar a vorbit ascultărorilor Radio Cluj. Did you get it ? :) )

Salut Radu (că aşa-l cheamă)! Ştiu că ideea ţi-a venit aşa, pe moment, în primărie fiind, când ai dat cu ochii de perete pe care-s agăţate siglele instituţiilor media din Cluj. Dezvoltă puţin procesul să înteleagă toată lumea.

Servus! Bună ziua dragi ascultători cititori! într-adevăr lucrurile s-au petrecut aşa cum ai spus tu. A fost practic o iniţiativă de moment şi în impulsul momentului am mers la purtătorul de cuvânt al primăriei, am întrebat-o pe domnişoara sau doamna Oana, încă nu ştiu, dacă am putea pune un panou cu blogării din Cluj pe peretele instituţiei, exact cum ai spus tu, lângă celelalte instituţii media şi răspunsul a fost favorabil şi foarte entuziast. :)

Hai să stabilim ce-i ăla un blogăr şi de ce stă el acolo, lângă presa clujenă?

E greu să defineşti un blog. Cred că cea mai bună definiţie ar fi cea legată de  faptul că un blog reprezintă un jurnal pe care oamenii îl ţin la vedere, adică pe internet. Oamenii din spatele blogurilor sunt practic oameni ca şi voi, cei care ascultaţi citiţi, care au chestii de spus şi care consideră necesar şi frumos să-şi pună aceste idei, senzaţii, trăiri sau experienţele lor de zi cu zi, pe internet. În mod normal cititorii interacţionează cu blogării, comentează la articolele lor, deci practic, spre deosebire de presa tradiţională, unde mesajul este transmis de la jurnalişti către public, cu o interacţiune mai limitată, în mediul blogărilor practic se practică acest dialog şi oarecum aduce, să zic aşa, o adiere de aer proaspăt.

Tu câţi vizitatori ai zilnic pe groparu.ro ?

Să zicem că în ultima vreme am ajus pe la 1400, cam aşa.

Am întrebat asta pentru a avea o idee asupra comunităţii care se dezvoltă în jurul unui blog pe care activezi de… câţi ani ?

Am început în 2006 dar am trecut pe .ro. Deci înainte ţineam un blog pe o platformă de Yahoo!, şi am trecut pe .ro în 2007, dacă nu mă înşel în martie.

Ştiu că tu scrii şi pentru o revistă pamfletară din online. Cum se numeşte ea şi care-i rolul tău acolo?

Din când în când colaborez cu băieţii de la Daily Cotcodac. Este o revistă, sau o comunitate de scriitori mai degrabă, care încearcă să facă oamenii să râdă dimineaţa la cafea şi pe parcusul zilei, binenţeles :). Am ajuns acolo printr-o întâlnire, să zic fortuită, cu Julius care este practic pastorul site-ului respectiv, şi care a rezultat într-o propunere de colaborare, căreia i-am dat curs în măsura în care mi-a permis timpul şi energia, binenţeles.

Revenind la blogroll-ul primărie clujene, câte bloguri s-au strâns până acum? Am înţeles că sunt în jur de 100.

Da. Am spus că pentru a putea putea fi trecut pe panoul de onoare cum ar veni, pe peretele primăriei, un blog trebuie să îndeplinească mai multe criterii şi am început cu cel de relevanţă locală. Adică subiectele tratate trebuie neapărat să facă referire la oraşul Cluj, şi în ideea aceasta am permis şi studenţilor care nu mai studiază aici şi nici nu au domiciliu stabil în Cluj, să-şi facă loc aici, pe acest panou. Drept urmare am săltat destul de sus numărul de bloguri care practic merită să fie puse pe perete.

Cum o să încapă 100 de bloguri pe holurile instituţiei? :) )

Ne gândeam la un moment dat că nu prea ai cum să câştigi mare lucru dacă te aflii alături de 100 de oameni, într-o listă interminabilă, şi probabil că ne vom gândi la un design cât mai haios, cât mai neconvenţional, pentru că în ideea asta am şi mers pentru că noi suntem, cum ar veni, micii rebeli ai presei moderne. În funcţie de cât de creativi suntem, sunt sigur că vom reuşi să încadrăm pe un A4 100 de bloguri. Facem fonturi mai mici, le mai punem şi pe dungă, le mai punem şi oblic. O să reuşim, sunt convins de asta. :))

Este un pas important pe care îl face Clujul. Cred că e singurul oraş din ţară care are o astfel de relaţie cu primăria, şi dacă primăria bagă în seamă mediul online, cred că şi mediul online trebuie să bage în seamă primăria.

Da. Ar fi mai multe lucruri de spus aici.  Mi se pare absolut normal şi mă rog, de bun simţ, să se întâmple lucrurile acestea, din moment ce Clujul este un pol al tehnologiei cu o divizie de soft foarte puternică pe plan local, din punct de vedere al forţei de muncă. Ceea ce mi se pare cu adevărat rovoluţionar este faptul că la nivel de primărie am primit foarte uşor acceptul, fără să mai stea nimeni să mai ceară aprobare de la mai-ştiu-eu-cine. Cât despre faptul că va trebui să băgăm în seamă primăria, pot să spun faptul că tot timpul facem acest lucru. Acum probabil, că nu vom publica orice comunicat de presă care apare şi anunţă despre trei garaje care se demolează pe strada X, sau că s-a cumpărat un autobuz nou. În schimb lucrurile care au relevanţă gen: dragă primărie vezi că asfaltul pus acum patru luni de zile pe strada Y a început să se fisureze, ce facem?

Lipim cu gumă. :) )

Da ! :))

Când “lipim” acolo sus blogurile?

Practic am încheiat procedura de înregistrare a blogărilor miercuri la ora 20.00. Acum va trebui să fac cumva să-mi rup din timpul meu care este foarte bine drămuit, să pot studia blogurile înscrise.Adică să văd dacă cumva n-au apărut din greşeală de două ori, dacă într-adevăr au ceva activitate în spate pentru că de multe ori blogul e o chestie de moment, scrii pe el două luni, după care îl laşi în uitare, şi încercăm să elimină cumva blogurile astea din lista noastră. Deci imediat ce voi reuşi să le studiez pe fiecare în parte, să văd dacă au relevanţă locală, voi vorbi cu designerul care va veni cu o machetă, am vorbit cu cineva pentru înrămare şi probabil săptămâna viitoare în cadru cât mai festiv vom reuşi să alipim acestă listă lângă celelalte instituţii de presă din Cluj.

Ok Radu! Mulţumesc pentru amabilitate, cu siguranţă mai vorbim despre asta. Succes la puzzle, poate te jut şi eu dacă-mi ceri asta! :D

:)) Mersi şi eu. O zi bună!

Intervievatul a ţinut morţiş să vă pună la dispoziţie varianta audio a interviului, dacă o vreţi, îl găsiţi la el pe site, când o pune. Următorul interviu de la pagina 5 presimt că va fi cu Zicu despre campania anti-etnobotanice, că-mi place ideea. :D

No şi acum să vedem care s-a prins ce tic verbal are El Groparu? :))

7 Comments

  1. Practic, se practica ticurile cand vorbesti liber la radio. Apropo de care, Mareane, faza cu audienta Radio Cluj si Groparu’ e ticaloasa rau de tot =))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *