15

Ideile preconcepute şi generalizarea ca mod de viaţă

Ştim cu toţii, suntem o naţie construită pe defecte, cărora de multe ori nu le mai poţi face nimic să arate mai bine sau măcar să le ascunzi. Sunt înfiorător de multe şi aş putea scrie despre ele la nesfărşit dacă blogul ăsta nu ar avea şi altceva în descriere în afară de critică. :)

Am vorbit acum ceva vreme despre ipocrizia cronică acută de care suferim, şi acum vreau să dezbat puţin partea în care tindem să generalizăm ca în exerciţiile de logică din clasa a 9-a. Mă refer la alea cu “Toţi P sunt L şi Toţi L sunt P“.

Problema mea e strâns legată atât de meseria care-mi toceşte muchiile neuronilor de ani de zile şi care din ce în ce mai des îmi provoacă dezgust, cât şi de spaţiul în care-mi desfăşor, de imediat 2 ani, activitatea. Adică la stat. Lucrez la stat.

Toată lumea care intră în contact cu mine şi află ce fac io for living îmi dă aceeaşi replică obosită de când mă ştiu în breaslă: Ce fain de tine! Stai toată ziua şi vorbeşti la microfon şi iei o căruţă de bani. Adică nu faci nimic. Mergi la evenimente blabla. Viaţă frate. Mi-ar fi plăcut şi mie.

Băi ce să zic, nu ţi-ar fi plăcut. Sau ţi-ar fi plăcut dacă ai fii fost în situaţia mea, în care să fii vrut jurnalism radio fără ca tu să ştii dacă există, sau nu, măcar o specializare pe aşa ceva în cadrul unei facultăţi? Şi să vrei asta pentru că altceva nu te imaginezi făcând? Sau pentru că atunci când te întrebi ce se întâmplă cu tine dacă de mâine jurnalismul radio e interzis prin lege, intri în panică şi-ţi zici că altceva nu ştii să faci?

Dacă nu te regăseşti în rândurile paragrafului pe care tocmai l-ai părăsit, pun pariu că nu ţi-ar fii plăcut, la fel cum probabil nu-ţi place nici ce faci acum for a living. Să mă contrazică Murgeanu când zic că e lucru mare să îmbini utilul cu plăcutul într-o societate care se fac studii superioare doar ca să nu fim de râsul vecinilor.

Şi da. E al dracu’ de greu să faci ce fac eu. Crezi că poţi vorbi 10 minute despre un subiect de ultimă oră fără ca tu să ai cunoştinţe temeinice despre el? Sau că poţi prezenta un buletin de ştiri de 20 minute? Cititul ăsta de pe foi sau prompter nu-i chiar aşa simplu. Redactatul textului nici atât. Crezi că mersul pe teren înseamnă doar conferinţe de presă simandicoase? Nu neapărat. Mai sunt şi deplasările alea în care, spre exemplu atunci când alţii dorm, tu mergi să numeri bucăţile de creieri după ce, să presupunem, şi-a împuşcat un depresiv juma’ de neam.

Cât despre lucrul la stat… ei bine, o să contrazic şi partea în care toţi care îşi primesc banii din taxe şi impozite, o freacă. Nu voi încerca să bat de gard maxima clişeică în care fiecare pădure are uscăturile ei, că n-am cum. Unele frecări de mentă sunt prea evidente ca să fac asta. Vreau doar să sugerez că la mine în redacţie când spui că lucrezi, apăi lucrezi!

Tocmai s-a încheiat luna mai şi mi-am dat seama că trebuie să strâng dosarele cu ştiri din cursul lunii care-s organizate aşa:

Le-am strâns ca să le fac loc celor de luna asta şi ducându-le la coşul de reciclare mi-am dat seama că am un braţ de maculatură:

Făcând abstracţie de crima comisă împotriva naturii :P , cam asta însemnă o muncă de o lună într-o echipă care lucrează la stat. Asta fără să mai pun la socoteală miile de ore de emisie sau interviuri de câteva ore, din care te alegi cu câteva minute pentru interlocutorul tău nu e în stare să vorbească cursiv sau coerent despre subiectul care-l cunoaşte. Despre faptul că facem mulţi oameni să pară mai inteligenţi decât sunt, într-o altă ediţie. :P

Până atunci, terminăm şi noi cu ideile preconcepute şi cu generalizatu’? Că nu toţi S sunt P cum, prin deducţie, nici toţi P nu sunt S. Mulţumesc. :)

Şi era să uit, în ziua de salar nu-mi car banii cu roaba.

 

15 Comments

 1. Sti de ce suntem noi, astia ce lucram la particular asa de ipocriti? pentru ca, ma obliga statul sa platesc taxa radio-tv, indiferent daca am sau nu radio sau Tv la firma … stiai asta? .. io platesc 120 ron pe an punct… fiecare firma din tara asta plateste 120 ron pe an, pentru radio-tv …
  Ia zi sincer, primiti bani de la stat, sau va autofinantati? … sunteti suficienti de competitivi pe piata? … statul face concurenta neloiala … de aici si ipocrizia noastra ;-)
  Si da, nu ne luam de o persoana anume, ne luam de stat in sine … eu cel putin, si nu contest ca tu nu muncesti de iti sar capacele .. nu te contest pe tine … si nu ma leg de nimeni din radio-tv, ca nu stiu cum stau treburile, DAR …

  • La fel cum ai tu o problemă cu statul ca instituţie, am şi eu. La fel ca tine nu sunt de acord cu legea care te obligă să plăteşti taxa radio-tv fie că ai sau nu aşa ceva la firmă, dar din câte ştiu, s-a modificat recent, în bine. Cât despre susţinere financiară, ei bine, din câte ştiu eu avem 3 surse de venit: două mari şi una ft mică, de care mi-e ruşine, şi se numeşte publicitate. Pe de altă parte, cred că la SRR găseşti cel mai profi content de pe piaţă, unul dintre puţinele aspecte care mă bucură. Mi-ar surâde ideea de autofinanţare că poate ar stimula competitiviatea de care vorbeşti, pentru că potenţial există.

 2. de restul articolului nu zic nimic, dar in legatura cu ce ai scris in ultima fraza, tre musai sa faci ceva in aceasta privinta :D

  sa cari salariul cu roaba acasa face f bine la sanatate, sa stii ;) :)

 3. Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat definitiv taxa radio-tv platita pana in prezent de catre orice societate comerciala din Romania, indiferent daca beneficia sau nu de serviciile publice. Curtea a respins recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune in procesul intentat de o firma din judetul Cluj, pentru anularea taxei, scrie Avocatnet.ro
  Decizia ICCJ nr. 607 a fos publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 318.

  Prin decizia pronuntata, Inalta Curte a dispus anularea prevederilor legale prin care toate firmele cu sediul in Romania erau obligate la plata unei taxe lunare pentru serviciile publice de radio si tv.

  PS: se pare ca si la particular se mai freaca menta daca este vreme de stat si pe bloguri l ora asta, nu :)

  • Eu acum 2 saptamani am primit scrisoare si factura pe firma pentru taxa radio-tv :( So, o platesc sau nu?

   • De vreme ce Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost publicata in MO, iti recomand sa le trimiti o notificare (sub forma unei declaratii pe propria raspundere) prin care sa le comunici ca nu detii aparate radio si, prin urmare, facand trimitere la Decizia anterior amintita nu datorezi taxa.
    Mult succes si tine-ne la curent cu ce ai reusit!

 4. ştii cum e… dacă un procent destul de ridicat din colectivul unei companii de stat o freacă, lumea tinde să-i bage pe toţi în aceeaşi oală. ideea e că fiecare ar trebui să vorbească în cunosştinţă de cauză.

 5. Sa va spun si eu cum e? Indiferent ca e stat ca e particular aia tineri, vorba aia boboci, lucreaza de le sar capacele ca sa poata pune aia experimentati bifa si sa duca acasa cu roaba salarul facut de boboci. Cine nu e de parere cu mine sa ridice mana si sa se inscrie la cuvant! Am zis!

 6. @danielrus vreau sa ii zic ceva: ma, tu esti bugetar, sau nu? :D
  @ciulea: pune mana si fa si tu ceva, nu sta toata ziua pe bloguri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *