0

Ieși copTIFFle cu părul bălai afară și râde la soare… doar s-o îndrepta vremea

La 18.30 se oprește ploia.

Nu s-a oprit fix la 18.30, cum se vehicula prin Casa TIFF, dar s-a oprit. Și da. Ceva ciudat e la mijloc. Cu siguranță se întâmplă ceva ciudat în interiorul TIFF din moment ce ploaia s-a oprit ieri puțin după ora trecută pe afiș a ceremoniei de deschiderea a festivalului. Probabil că Tudor Giurgiu e Superman, Spiderman sau Batman.

Singurul meu regret cu ploaia e că din cauza ei s-a scurtat din timpul alocat pentru mini concertul cu arii celebre din filme la fel de celebre, performat de Notes & Ties Orchestra după ce a rulat pelicula restaurată a lui Georges Melies, din 1902, Le Voyage dans la Lune. A durat 3 ani pentru a reface frame cu frame totul și tocmai a rulat la Cannes.

Je… vulpe bătrână

Superman, Spiderman sau Batman e scurt metrajul care a punctat deja în CV premii importante. A fost filmat integral în Cluj și finalul e… e… de neanticipat. M-a suprins și totodată sensibilizat, iar asta e lucru mare la mine.

În continuare a rulat ceea ce toată lumea aștepta: Despre oameni și melci, regizat de Tudor Giurgiu și care-i are în distribuție pe Andi Vasliuanu, Monica Bîrlădeanu și Dorel Viașn. Într-adevăr, e un film românesc de văzut. Replicile, atenția la micile detalii, ridicolul situației și alura de casanova a personajului principal, mirajul străinilor care prinsese contur în mintea fetelor imediat după ’90 etc n-au cum se nu te țintuiască pe scaun chiar dacă afară sunt puține grade. Și har Domnului că puține au fost! Va mai rula o singură dată în cadrul TIFF, în 8 iunie de ora la 20:15, la Florin Piersic, pentru că Tudor Giurgiu a ținut morțis să le arate filmul prima dată clujenilor. Abia în septembrie va fi lansat oficial.

Je… vulpe bătrână e replica memorabilă a lui Dorel Vișan adresată investitorilor francezi care vor să cumpere fabrica pe care o conduce și care l-au întrebat ce se întâmplă cu muncitorii actuali.

Of of of of! Making of

Pentru că trebuie să vedeți și asta.

Și asta.

Ca să înțelegi mai bine ce se întâmplă în backstage urmăriți și blogul TIFF. :)

P.S. Dacă vreți să vedeți Mandiga în carne, tobe, chiloței, sutiene, cimpoaie, pălăriuțe și oase, o puteți face astăzi pentru că băieștii și fata se află de la 21.30 la TIFF Art.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *