0

În metroul din Paris se cântă, nu se cerșește

Și țiganii români o fac extrem de bine. Înregistrarea de mai sus a fost pusă pe YouTube de puțin timp. Va ajunge până luni în buletinele de știri.

Cine a descoperit-o e foarte impresionat de cum se descurcă fata (căreia nu-i da mai mult de 12 ani) la improvizație. Nu-i loc de a te contrazice. Zici că-i sora mai mică a lui Krem de la Românii au conjunctivită talent. Pe mine nu m-a impresionat în mod special. O să vedeți imediat de ce.

Francezii, deși nu par, văd că apreciază talentele noastre. Altfel n-ar posta clipuri și n-ar lăuda performerii de etnie.

This man has a beautiful sweet voice he needs to be signed.
So many talented people in the subways and trains of Paris.
After a long hard sad day this train music moment brought so much JOY.

Mi-am petrecut o noapte în Paris acum ceva ani. Inevitabil am dat și peste ai nostri în metrou. I-am recunoscut fără să-i vedem. Cântau ceva din repertoriul patriei, dar nu mai țin minte ce, știu doar că n-am grupat instinctiv și imediat în jurul bagajelor. Cât timp ne-am plimbat pe sub Paris n-am auzit un afon în metrou. Toți cântă mai bine ca și concurenții de la show-rile televizate.

Tâziu am aflat care-i smecheria, de la un prieten mai cu cultură generală decât mine.

Dacă vrei să cânți în metroul parizian, trebuie să dai o probă. Să mergi la audiții cu alte cuvinte, care-s numai două pe an. Compania lor de transport are o comisie care te evaluează și-ti dă autorizație pe care trebuie să o reînnoiești periodic.

[...] not every one is allowed to perform in the metro. The RATP, the company that runs the metro, organizes auditions for musicians twice a year, in fall and spring. They do not look for a special style, just talent. Reggae or opera, jazz or just you and your guitar, it’s up to you. Only half of the musicians are French, the other half come from all over the world. sursa

Așa că nu-i nimic șocant că vezi numai talente care-ți cântă zilnic la ureche pentru a-ți scoate mărunțișul din buzunare. Foarte important zic eu: Dacă vrei să faci bani, ziua de lucru începe de dimineața și se termină seara. Târziu. În timp ce afonii industriei muzicale românești se lăfăie prin clipuri sclipicioase și emisiuni fancy la radio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *