2

Interviu: 3 în 1 – IT-ista psiholog dependentă de ciocolată

După 13 ani, România a primit o invitație să participe la Preliminariile Campionatului Mondial al Maeștrilor Ciocolatei. Echipa a fost formată dintr-un sibian, Florin Bălan, și o clujeancă, Anda Călinici, care a câștigat anul trecut premiul 1 la secțiunea  Dulciuri a Campionatului de Gătit în Aer Liber de la Cluj. Competiția s-a desfășurat la Varșovia între 23 și 25 februarie și nu știu câți dintre voi cunoașteți faptul că ei au ocupat locul 5. Onorabil zic eu. De când am aflat că va merge la Varșovia am stresat-o pe Anda cu îmi dai și mie un interviu? să aibă și blogulu’ băiatu’ cu ce să facă trafic.:D Azi și-a făcut timp pentru mine.

Anda, ce știm noi despre tine e că ești în domeniul IT și că ai participat anul trecut la blatul tortului aniversar de la Polus. Cam puțin. Spune-ne mai multe despre tine. Cine e Anda Călinici?

Dacă e sa o iau cu începutul: sunt gălățeancă, adoptată de Cluj, unde am făcut facultatea: nici IT și nici patiserie, ci Psihologie. Deci, sunt psiholog, lucrez ca și QA manager într-o firmă de IT și îmi place ciocolata. :)

Asta sună ca o întâlnire a dependenților anonimi de ciocolată deci, bună Anda! :) )

Măcar îmi recunosc dependența, chiar dacă nu o tratez.

Anda, de unde amalgamul ăsta de meserii la tine? Cum ai ajuns la psiho, apoi în IT și acum cofetar?

Psihologia mi-a placut și îmi place, dar nu e o meserie fezabilă în Romania (cel puțin financiar). În IT am ajuns ca și HR consultant inițial, și apoi mi s-a oferit posibilitatea să mă specializez pe partea de testare. Am acceptat pentru că financiar era foarte bine. Însă, iubirea mea dintotdeauna sunt dulciurile și sper ca la un moment dat să mă pot dedica exclusiv ei. :)

Cum ai ajuns să reprezinți România, după 13 ani de absență, la preliminariile Campionatului Mondial al Maeștrilor Ciocolatei? am zis bine?

Nu am reprezentat singură România ci împreuna cu Florin Bălan, managerul firmei Pralin din Cisnădie. El este cel care a fost invitat să participe, ca și promotor, iar eu am fost aleasă de el ca și candidat. Cum? Noi colaborăm de 2 ani, și în timpul ăsta și-a dat seama că pot face față provocării.

Cu ce rețetă ați participat la competiție?

Au fost mai multe: un tort și 2 tipuri de praline. Toate trei au în componență ingrediente aztece – mexicane, pentru a ne mula pe tema competiției. Au avut chili iuți și afumați, roșii, oregano și multă tequila. :)

Cicolată cu tequila?!!! Cum facem să pun și eu mâna pe un metru?

Dacă zâmbești frumos, poate trec pe la radio sa vă îmbăt. :)

O daaa! :D Ar fi cea mai frumoasă zi din viața mea petrecută la job! :)) Care a fost cea mai apreciată exponată a voastră?

Pralina franceză, adică cea îmbrăcată în ciocolată și tortul. Au fost impresionați de combinația de ingrediente și de texturi.

În final ați obținut locul 5. Ce înseamnă asta? Că noi știm numai fotbal.

Înseamnă un început promițător. Am mers în competiție cu speranțe mari, dar în primul rând am mers să vedem unde ne situăm în comparație cu alte țări care au tradiție în competiții internaționale. Concluzia este că avem potențial, feedbackul primit fiind foarte bun, dar că mai avem de lucrat pentru a atinge standardele internaționale de prezentare.

Care a fost cel mai mare minus?

Timpul foarte foarte scurt de pregătire: noi am avut 3 săptămâni comparativ cu minim 6 luni ceilalți. Am avut mai puțin timp ca ceilalți pentru că s-au lăsat convinși greu că merităm să fim invitați.

La noi, lumea cam merge la competiții pe banii din buzunar. Pe voi v-a susținut cineva din punct de vedere financiar? Invitația a presupus și costul deplasării și-al recuzitei?

Nu. Organizatorii suportă costurile doar pentru cei care merg în finală. Am plătit totul de la noi.

Cât bani ați investit? V-ați făcut calculele?

Nu am apucat încă să facem calculele :) mai ales că pe lângă banii cheltuiți, am investit foarte mult timp. :)

Locul 1 cu ce s-a evidențiat? Fă-i o mică recenzie în care să-i și bagi de vină.

Toate preparatele lui Mariusz (Polonia) au fost aproape impecabile ca și prezentare – s-a văzut clar că are experiență foarte mare. Ce nu mi-a placut mie personal, a fost faptul că nu a fost foarte inventiv la nivel de gust. A mers pe clasic și nu s-a mulat deloc pe tema dată.

Știu că ați fost invitați din nou să luați parte la competiție. Când se va întâmpla asta?

Peste 2 ani.

Cum apreciezi susținea de acasă? Cât de mult a fost mediatizată echipa de ciocolatieri a României?

Am avut mediatizare bună, ținând cont de timpul scurt pe care l-au avut și cei din presa să se dezmeticească.

Și ultima întrebare: Fiind dependentă de ciocolată, e firesc să te întreb cum îți menți greutatea? Câte kilograme ai nu-mi permit să te întreb. :D Ce recomanzi fetelor dependente de cioco?

Oscilez între 55 și 60 de kg (am 1.70 m). Fac sport în mod constant – alerg adică. Le recomand să își cultive dependența dar cu mare atenție la cantitate și la continuțul de cacao – cu cât mai mare cu atât mai bine. Și în plus e dovedit științific că ciocolata e unul din cele mai sănătoase alimente, dacă e ciocolată adevarată și are peste 60% cacao.

Ha! Asta e scuza supremă! :) )

Chiar e adevarată. ;)

Crede-mă că am reținut asta. :D Anda îți urez să ai baftă ca să te dedici cofetăritului. Mulțumesc pentru răspunsuri. Un început de săptămână.. :D dulce  să ai.

Mersi și ție.

De reținut, pe lângă faptul că cioco e sănătoasă, e și că Anda are un blog. Un blog cofetărie sau CofeBlog sau CiocoBlog. :)

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *