2

Între timp în suburbie…

Io, după ce am citit nişte cărţi de jurnalism, alea câte au fost că numărul lor nu-i covârşitor pe cât aş vrea să fie, am reţinut una bună de editorul publicaţiei New York Sun, John Bogart, care zicea aşa: Dacă un câine muşcă un om, nu-i o ştire, dar dacă un om muşcă un câine, aceasta este o ştire.

Fraza de mai sus se aude în timpanele fiecărui student de anul 1, de la jurnalism, pentru a înţelege mai uşor ce face şi ce nu obiectul unei ştiri. Din start, banalul este exclus din ecuaţie.

Probele pe site se fac, din câte ştiu eu, la fel cum se plombează asfaltul, adică noaptea. Dacă le faci ziua, ele pot deveni obiectul unui articol ca ăsta, pentru că denotă minus de profesionalism. Mai ales dacă tu clamezi că eşti profi.

Luând exemplul lui Bogart, prin analogie, faptul că unii şi-au uitat cheile acasă, nu-i o ştire. Toţi am făcut-o cel puţin o singură dată! Mai mult, mie ca cititor, nu-mi pasă că ai putut sau nu să “urci” pozele pe site. Şi cu atât mai puţin că ai făcut brainstorming ca să iei decizia asta. Tot la minus de profesionalism se încadrază şi asta. :)

O ştire de o importanţă covârşitoare, demnă de breaking news, dacă nu naţional, cel puţin local! Măcar nu s-au înregistrat victime şi bine că scările alea ale ISU sunt ok. Totul e bine când se termină cu bine şi Binele învinge Răul! Exact ca în specia literară numintă basm. :D

Io înţeleg că “suntem mici”, dar hai să ne facem treaba bine. Fără tămbălău. :)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *