11

Întrebare genială: Prostia poate fi epică?

Pe internet se aruncă cuvinte. Cuvântul este combustibilul de bază al social media și al omenii în general. Unele cuvinte sunt mai grele, mai dureroase, mai dulci, mai tăioase, pot fi chiar și potrivite. Folosite în exces, acestea își pot pierde proprietățile și chiar sensul.

Plănuiam să scriu altceva, chiar începusem articolul, când deodată, în colțul din dreapta jos al monitorului apare o știre despre cum că cineva a câștigat ceva în Turul Franței. Următoarea reacție a fost să mă gândesc la cum ar fi dacă prostia ar fi epică?

Antena3.ro

Am avut înclinație către disciplinele umaniste și din câte-mi amintesc eu, epic înseamnă cu totul și cu totul altceva. Era ceva cu genul epic… ceva legat de opere literare… să consultăm DEX-ul:

dexonline.ro

Deci cum vine aia “victorie epică”? Acum câteva ore, pe la amiază, un alt smartass reporter, tot din ograda Antena 3, îmi explica la TV cât o fost de nașpa furtuna în nu știu ce sat de unde transmitea el:

- după această ușă, înainte de furtună era o cameră (deschide ușa) și acum nu mai are acoperiș!

Cum vine aia mă? Înainte de furtună era o cameră și acum nu mai are acoperiș? Scrieți-vă mă în palmă dacă nu puteți duce un live de 30sec până la capăt. Nu-i o rușine. Păcat de cel puțin două colege de ale voastre, care-s extrem de profi, în umila mea apreciere.

Deși știu că e retorică și întrebarea-concluzie care va urma, nu mă pot abține: Prostia poate fi epică?! O întrebarea GENIALĂ, de altfel.

No, nu știu cine dracu o lansat trendul ăsta cu epic și epic fail, dar cred cu tărie că dacă epic ar durea, multă lume s-ar văita. Hai că asta o fost genială! :D

11 Comments

 1. nu vreau sa fiu rau dar si tu ai gresit. Andy a castigat doar o etapa din Turul Frantei deci nu tot turul.

  Asa ca poate trebe un mic mai mult research

  • da mă da, greșeala mea și iată că datorită ție acum nu mai e. mulțumesc.

 2. Aloooo, epicule, vezi ca Schleck nu a castigat nimic…dar sper sa nu ai tu gura prevestitoare ca ma supar de castiga el tricoul galben!!!

 3. Se refera la asta:

  Demn de o epopee; de proporții vaste; grandios.

  Asadar, victorie epica nu mi se pare o formulare gresita.

  • EPOPÉE, epopei, s. f. Poem epic de mari dimensiuni în versuri, în care se povestesc fapte eroice, legendare sau istorice, dominate adesea de personaje extraordinare sau supranaturale; epos; p. ext. producție epică de mare amploare. ♦ Șir de fapte eroice și glorioase. – Din fr. épopée.
   Sursa: DEX ’98

   • Hai ca esti carcotas :P

    Daca lasi epopee la o parte, tot ramane “de proporții vaste; grandios”.

    E sens figurativ. Am uitat sa copiez tot:

    Fig. Demn de o epopee; de proporții vaste; grandios.

 4. Daca grandios apare ca fiind unul dintre intelesuri, folosirea termenului este in regula – parerea mea. Putin tras de coada, dar acceptabil.

  Hai ca sunt chestii mai ‘epice’ de gasit in jurnalismul romanesc :P

  • Dă-mi voie să nu fiu de acord cu tine la faza cu “grandios”, dar sunt de acord cu chestiile mai “epice” din jurnalismul românesc. Ideea articolul e că din păcate, titlul ăsta e doar începutul “epic”-ului ilogic în presa românească. Io ştiu că abuzul impune norma până la urmă, dar asta e prea mult. Părerea mea.

 5. Este adevărat că se spun multe gogomănii la televizor, dar asta cu “victoria epică” nu mi se pare chiar aşa de gravă. Epic poate fi folosit aici cu sensul de “legendar”, “de poveste”. Am auzit însă la Realitatea zilele trecute o dudă de zile mari: “compozitorul a decedat din viaţă”. :lol:

  • Pfuuuai! Şi n-ai făcut o pozică? Ceva?! Data viitoare te rog să îmi trimiţi! :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *