5

Irelevanţa topurilor cu useri români “influenţi” pe Twitter

De câteva săptămâni tot apar topuri ale influenţei în rândul utilizatorilor români de Twitter.  Foarte mişto, toată lumea iubeşte topurile şi toată lumea văd că poate face un top. Paramentrii luaţi în calcul pentru asta nu chiar edificatori. Să zicem cu indulgenţă că sunt, dar mă îndoiesc că-s bine folosiţi. Mă refer la formula de calcul.

Pe la finalul lunii trecute Ziua de Cluj titra foarte fain, după ce a deschis un link către un astfel de top, că un clujean e cel mai influent român de pe Twitter, după Inna.

Şi ne dă un print screen ca să ne convingem.

Rândurile respective  nu aveau ce căuta într-o publicaţie. O să vă explic de ce. Topuri de genul ăsta au mai apărut, apar încă şi vor mai apărea. Oricine le poate face ceea ce înseamnă că nu sunt relevante din start. Rar dăm crezare institutelor abilitate cu sondarea diferitelor medii, dar credem un top oarecare? Si mai şi facem o ştire din asta? Serios.

Singura poziţie credibilă e cea a Innei, în rest… totul e îndoielnic. În practică Victor Kapra, Manafu sau Orlando Nicoară sunt mult mai influenţi decât Paul Tiţa. Andi Moisescu care are peste 50.000 de urmăritori şi este menţionat până la refuz de când cu Românii au talent nici nu apare în primele 20 de locuri? Paul dă o explicaţie la el pe blog despre topul în care e inclus şi care face referire la altceva.

Azi au apărut două topuri care măsoară influenţa clujenilor.

Primul, iniţiat de Bogdan şi analizează 149 de conturi de Twitter. Îndoielnice sunt atât primele 10 poziţii

 

cât şi restul.

Să le luăm pe rând. În topul ăsta Groparu stă pe locul 23 şi Adi Hădean pe 39. Înţeleg că parametrii vizaţi de progrămel/aplicaţie ţin de implicare, reply-uri, sau ReTweeturi dar topturile astea nu au nicio relevanţă. În realitatea, aplicat, cei doi au mai multă influenţă decât mine care sunt în primele 10 poziţii. Mai mult, Flavia Giurgiu, cât mult ne-ar place nouă să spunem că e din Cluj, ei bine din punctul de vedere al unei astfel de măsurători, nu e. Locuieşte în Bucureşti. Şi ea specifică asta în descrierea contului.

Locul 49 nici nu ar fi trebuit să intre în ecuaţie! Userul nu a mai activat în reţea de mai bine de un an. În ianurie 2011 a dat şi primul şi ultimul tweet!

Topul complet aici, dacă vreţi să-l consultaţi.

Mihai a făcut şi el unul. Faţă de Bogdan a mai analizat câteva conturi în plus. În total sunt 491! S-a inclus şi pe el (din motive tehnice, zice), care la fel ca Flavia,  vine în Cluj în vizită. Mă rog… îl puteţi răsfoi aici. Nu-l mai lustrez prin print screen-uri.

Explicaţiile mele sunt puerile, dar înţelegeţi unde vreau să ajung? La irelevanţa topurilor ăstora! Acolo. Nu vă mai umectaţi că sunteţi inclusi sau din contră, nu mai spumegaţi că nu sunteţi mentionaţi. O faceţi degeaba. Măsurarea ePenisurilor e prea rar corect făcută. Nici măcar numărul de followers nu e corect luat în calcul. Între urmăritorii fiecăruia se regăsesc şi ceva boţi care nu fac nimic altceva decât să dea follow şi să facă spam.

5 Comments

 1. Nu stiu ce algoritmi folosesc aceste topuri dar sunt de CACAT! VAX ALBINA! ZERO BARAT!
  De aici incolo ma refer la ultimul, cel in care apar eu. Adica eu am doar cu un punct mai putin ca Hadean? Pe primul loc e cineva de care nu prea auzi? Oricum ai lua-o nu-mi spune ca primul loc sta mai bine la RT-uri, vizibilitate, tweeturi etc decat..Tvdece, sa spunem.
  Vrei sa continui? Ma opresc
  PS eu sunt fericit ca sunt la egalitate cu Daniel Rus, Cristi Gog si Dragos Mone ;)

 2. Haha,
  Vasile Manu, pe 6 la blogări clujeni. El nu ştie pe ce lume trăieşte, nu ştie să scrie, nici să vorbească, inventează cuvinte şi este influent. Mă rog, dacă oraşul ăla e plin de analfabeţi şi agramaţi, probabil da. Dar m-aş mira.
  Să fie o şaorma, zic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *