8

Jurnalism dezafectat. Cum comentați?

Nope. Nu e prima data când scriu despre ei, și mai mult ca sigur nici ultima. Ce-i drept, în înverșunarea mea, am ocolit să-i numesc, dar am sperat că se vor regăsi în articolele cu dedicație. Dar o dau deja prea mult de gard și nu mă pot împăca cu ideea că se laudă că au avut spike de 12.000 de unici pe subiectul furtunilor petrecute săptămânile apuse, iar site-ul e în general cu conținut preluat și fără sursă citată, evident. Partea bună aici e că nu ai informație eronată.

Când însă fac o știre pe care se grăbesc să o dea în exclusivitate pe Cluj, atunci se schimbă totul radical. În dimineața asta ne-am aprins în redacție pe subiectul trenativei de fraudare a bancomatului Alpha Bank din Cipariu. Principala problemă dezbătută, pe lângă greșelile apărute în articol: e sau nu e sucursală Alpha Bank acolo?

Logic, nu mai e nici sucursală, nici agenție deși poza pe care au postat-o explică asta clar și răspicat, nici măcar nu lasă loc de interpretare a datei de relocare a activității în Mihai Viteazu. Dar dă bine în titlu, cititorul se poate gândi că e mai suculent subiectul. Și pentru că suntem în România, data de 04.03.2011, pun pariu că se traduce prin ziua a 4-a a lunii martie 2011! NU aprilie cum scrie în articol!

Pe lângă elementul de siguranță exprimat prin “s-ar putea”, articolul conține și o urmă de fabulație. Ne explică cum că s-ar fi furat din banii depozitați acolo. Acum zău, de ce ai crede că o bancă și-ar ține lichiditățile într-un spațiu dezafectat? N-are sens! Toată știrea n-are sens! Plus că nu publici până nu ești sigur!  E o regulă elementară a jurnalismului.

Mai departe. Pe parcursul zilei, știrea a fost reedidată, nu se mai spune nimic despre suma aia importantă de bani lăsată în interiorul fostei sucursale, de fapt nu au mai furat bani, ci au încercat să fure bancomatul. De data asta măcar au scris corect numele băncii, dar data de relocare a rămas aceeași.

Video-ul ăla exclusiv nu spune nimic. Practic cineva fâțâie camera în stânga și în dreapta, ne arată niște băieți care se zgâiesc la o ușă, o mașină de poliție și una de la firma de pază. Cam atât. Dar mă rog, e exclusiv și prostul care-și pierde timpul uitându-se la el crește bounce rate-ul.

La Știri de Cluj, greșelile-s la ele acasă. Dacă aș preda la jurnalism, aș avea material didactic bun. Spre exemplu săptămâna trecută au confundat Turda cu Dej. Cam 100km între ele, o bază aeriană și o autostradă lipsă.

Asta am primit-o pe mail, unde se specifică că greșeala e cu atât mai puerilă cu cât pozele atașate știrii sunt făcute pe Autostrada Transilvania. Ultima dată când am verificat A3 n-avea nicio treabă cu Dejul!

Concluzia e că Știri de Cluj nu informează, ci vânează cititori pentru trafic. Știri de Cluj e necrologul cu un spike eveniment de peste 12.000 de unici, care-ți spune în timp real de ce au trecut mașinile de poliție, salvările sau pompierii pe lângă tine. Există șanse mari să-ți spună și cine a fost în salvare.

E foarte posibil ca Știri de Cluj să aibă sediul în ceva vărzărie, o posbilă explicație pentru articolele astea varză.

8 Comments

 1. Trebuie sa iti dea cineva subiecte bune de pus pe blog, nu? In loc sa le multumesti, tu ce faci, ii faci de rahat!!?! Bai, ce oameni… :))
  Apropo de juralism de balta, mai stiu un site care preia informatia de unde apuca, amesteca toate cuvintele (intr-un bol, probabil) si apoi…publica stirea! Rezultatul-nu mai intelegi nimic, dar parca suna a ceva important.

  • da, asa-i. is un nerecunoacator. care-i site-ul ala? am o banuiala.. :D

 2. Si totusi… vorbesti de ei. Deci si-au atins scopul existential.

  Eu cred ca presa clujeana avea/are nevoie de ei.. ca-s mult mai harnici decat multi. In rest, au timp sa scape de “dezafectari” pe parcurs.

  Eu vad Stiridecluj ca o tentativa antreprenoriala lipsita de scrupule pentru a-si atinge scopul: suficient trafic pentru a genera suficiente venituri.

  In rest, despre minusuri am tot vorbit pe twitter si cred ca si la tine. Dar in cele din urma riscam sa vedem doar minusurile si nu cred ca e bine.

  Eu personal le urez succes si sa invete din greseli. Ca ei au avut curajul sa ramana in breasla – eu nu. Si din critici – si sa nu le priveasca numai ca barfe si rautati :P

  Si chiar sa te cheme la o cafea sa-ti ceara sfaturi ;)

  • Exact Tudor. Nu vreau să se înţeleagă că mi-am făcut un hobby din a lua la palme presa clujeană sau naţională doar pentru a epata puţin în online. Din contră. Sper că într-o zi cineva va ţine cont de greşelile pe care le semnalez şi să procedeze în consecinţă. :)

   • …din critici sa invete, ca mi-a fost foame cand am scris comentariul :)

    Despre SEO-jurnalismul zilelor noastre se pot spune multe, inclusiv ca e un pericol la adresa credibilitatii jurnalismului ca specie.

    Depinde insa de cum se vor auto-educa cei care-l practica si daca ei sunt multumiti cand isi recitesc articolele dupa un an, sa zicem. Hai ca o dau in invatator si nu-s deloc :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *