1

Keep calm și nu fiți penibili

Întrebat despre ce-i doresc eu României, am răspuns că ce-mi doresc și mie. Eu m-am întrebat, eu mi-am răspuns. Rațiunea e simplă. Dacă ei îi merge bine, și mie-mi merge la fel. Și-i mai doresc oameni capabili și responsabili, care să gândească ca Mihai.

LA MULTI ANI, ROMANIA! Pentru mine, a fi Patriot nu inseamna sa mergi neaparat la Parada si sa fluturi un steag pe 1 decembrie, sau sa iesi la Arcul de Triumf sa servesti o fasole cu ciolan.

Este dragut sa poti face si asta, insa pentru mine, mai important este ca peste tot pe unde mergi, in orice zi din an, sa faci o impresie buna despre Romania sau sa incerci sa schimbi o impresie negativa facuta anterior. Daca pe 1 decembrie anul trecut am pornit catre Alba-Iulia, pe un frig de minus nu stiu cate grade de ni se albeau genele, anul acesta sunt in Tanzania, si flutur un steag nu pentru ca este 1 decembrie, ci pentru ca asta fac oriunde ma duc.

Chiar daca nu am steagul cu mine, am cu siguranta un tricou care sa spuna ceva despre Romania, care sa ii invete pe ceilalti un lucru pozitiv despre tara mea. Fie ca este vorba de Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei, in 1922… fie ca este Henri Coanda, “who invented the jet enjine in 1910; Born in Romania, just like me”. Le povestesc de Hagi, de Nadia, de Nastase. Lumea mai stie cate ceva, de un Dracula, de un Ceausescu, de un Hagi si de Nadia. Cam atat….

Patriot inseamna a fi mandru ca esti roman. Oriunde mergi, esti un ambasador al Romaniei. Negativismul atrage energii negative. Nu mi-e rusine ca sunt roman. Spuneti altora lucrurile bune, iar pe cele rele, hai sa le schimbam noi. La multi ani, Romania!

Pentru că simt prea mult patriotism de conjunctură-n jurul meu, m-am jurat că nu zic nimic care ar avea legătură cu 1 decembrie. Dar iote că am făcut-o. Clipul și cuvintele pe care le-am copy-paste-at, mi-au gâdilat gramul de patriotism și mi-au făcut, pentru 5 secunde, pielea de găină. Totodată mi-am amintit ce spunea fostul meu coleg, Dan Horea, anul trecut:

Azi e ziua naţională a României, şi vă propun s-o cinstim cu multă sinceritate şi bun simţ. Fanfaronada şi demagogia le lăsăm pe seama altora. Aşa cum prietenul adevărat îţi spune adevărul, nu te laudă făţarnic, tot aşa patriotul îşi vede ţara exact cum este, spune lucrurilor pe nume şi face tot posibilul să repare ceea ce s-a stricat. 
 În încheiere, vă recomand și un reportăjel despre cum s-a marcat la Cluj ziua de 1 decembrie:

[...] De sus, de pe soclul său disproporţionat, Avram cu mâna întinsă părinteşte peste creştetul mulţimii transmite un singur sfat: keep calm şi nu fiţi penibili. [...] articol complet

sursa foto

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *