3

Lipsa bunului simț, efectul secundar al libertății dobândite acum 22 de ani

Observ că sunt din ce în mai bine prins între oameni care regretă din ce în ce mai mult comunismul. E trist, cel puțin pentru mine din cel puțin două motive. Toate persoanele care oftează după vremurile pe care le-au trăit amintesc întâi bunul simț pe care-l întâlneau atunci la tot pasul, și munca. Toată lumea muncea într-un fel sau altul.

Pentru că m-am născut puțin după jumătatea anilor ’80 le-am prins pe amândouă. Mai bine zis, am prins sfârșitul lor și tind să cred că ultima generație care mai prețuiește bunul simț și respect suntem noi, ăștia născuți între ’85 – ’89. Și se ridică întrebarea firească: ce s-a întâmplat?

Acum 22 de ani românii s-au răzvrătit împotriva sistemului. Au fost dispuși să moară ca să nu mai fie îngrădiți. Au primit ce au vrut și poate ce nu visau: libertatea. Dar ca orice lucru bun și de valoare, libertatea a adus cu sine și o serie de responsabilități, iar prima care-mi vine în minte e să-ți porți singur de grijă și să nu aștepți ca statul să-ți mai dea ceva sau… să-ți scoată zăpada din curte ori apa din casă. Nu. Te descurci singur.

De asemenea, putem spune că libertatea a fost ca un vaccin anticomunism. Ca orice leac, a avut și efecte secundare. Cele mai grave au fost pierderea bunului simț și a respectului. Societatea a devenit dintr-o dată prea relaxată și a crezut că totul îi e permis fără a suferi vreo repercusiune. În încordarea comunismului respectul și bunul simț erau ceva ce ursitoarea trebuia să-ți aducă neapărat la botez, altfel erai cam inutil societăți. Ba erai, greșesc. Erai bun de a fi dat exemplu negativ. Aș merge mai departe și aș zice că sistemul de atunci a fost construit pe respect și bun simț, impuse de frică ce-i drept, nu pe ideea de egalitate. Dar acum cum nu mai există teamă de nimic…

Așa se face că 22 de ani mai târziu, fostul premier al României, Emil Boc, proaspăt plecat de la șefia Guvernului, ajunge cu fundul gol la televizor. Nu pentru că a făcut el un gest teribilist, ci pentru că un nesimțit a vremurilor noastre l-a filmat la vestiar, unde făcea ceva normal – se schimba, și a dat imaginile presei, care trebuia să le refuze nu să juiseze! Că vrem, că nu vrem, emisiunea “Un show păcătos” prezentată de Dan Capatos, face parte din oala media căreia lumea îi spune presă. S-au încălcat astfel câteva articole de lege  dar și puncte din textele documentelor care reglementează audio-vizualul.

Pretextul? Siguranța națională și evitarea unui șantaj pentru că, spune Capatos, mai exista cel puțin o copie a filmării la cineva în buzunar. Omul zice că s-a făcut un bine. Un bine făcut cu c*ru, aș completa eu.

că tot se plângea piticu.ro/21 că n-a făcut nimeni un meme

Au luat cuvântul și au devenit colegi de dezbatere cu Cruduța, omul politic IpoCrin Antonescu și praful stelei de televiziune Floooooorin Căăăăălinescu. Dacă de la cel din urmă nu am pretenții prea mari, ei bine de la IpoCrin am. În 2009 IpoCrin era salvarea pentru mine și pentru zecile/sutele de studenți care zbierau în curtea FSEGA că s-au închis urnele și n-au putut să-l voteze. A fost salvarea, acum e dric.

De ce e presa așa de idioată? Pentru că e făcută de oameni care și-au pierdut bunul simț după ce au dobândit libertatea. Pentru că e comod să captezi atenția cu nuduri și alte cele slabe. Capatos am înțeles că se laudă că ar fi făcut jurnalism sub domnia lui Cristoiu la Evenimentul Zilei. Ar trebui să depună puțin mai mult efort pentru a ne demonstra asta.

Producătorii și realizatorii atotștiutori au impresia că circ și pâine urcă ratingul până la cer. L-o urca. Dar e al dracului de efemer.

Ghiciți ce? Oamenii nu vor neapărat ce credeți voi că-și doresc. Și s-ar putea să vă înjure. Mulți sunt derutați și așteaptă să fie educați. Dar cine s-o facă? Capatos? Până acum, cei despre care credeți că știu ce vor au depus peste 100 de sesizări la CNA prin care reclamă comportamentul Antenei 1, specific pubertății.

Audiența posturilor TV, luni, 13 februarie, în mediul urban, pe intervalul În gura presei (23.33-24.20):

1. Antena 3: 359.000 de telespectatori (3,4 rating)
2. Kanal D: 304.000 (2,9)
3. Antena 1: 293.000 (2,8)
4. Pro TV: 132.000 (1,3)
5. Realitatea TV: 107.000 (1) sursa

În sfârșit un fund de fost prim ministru a avut audiență dublă față de ProTV. Cât despre peoplemetere, alea-s cutii de chibrite, nu dispozitive de monitorizare.

Concluzionez fără menajamente că lipsa bunul simț pe care o simțim la tot pasul este efectul secundar al libertății obținute acum 22 de ani.

 

3 Comments

  1. De la Capatos chiar nu te poti astepta la absolut nimic. Ceea ce ma distreaza la faza asta e ca absolut toata lumea e indignata de ceea ce s-a intamplat in acea emisiune. Sa ma scuze, dar de ce s-au uitat si se uita in continuare la mizeria aia? 300.000 de oa,emi s-au uitat la un jeg de emisiune.
    Crin a murit! Nu avea ce sa intervina in acea emisiune? Ce se astepta sa discute? Bugetul tarii?

    • Ai dreptate. După ce am publicat textul mi-am dat seama că până la urmă a fost un gest de normalitate al presei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *