2

Mă scuzați, dar aia nu e șpagă. Să vă explic…

Incredibil mă cum toată lumea vorbește de mită la BAC. De parcă ar fi prima dată când s-a dat sau s-a luat. De reținut însă: nu se dă și nu se ia în baia unui liceu oarecare!

Așadar, se dă ştirea:

450 de lei înveliţi într-o pungă de plastic au fost descoperiţi într-un vas de toaletă din incinta Grupului şcolar “Ion Bănescu” din Mangalia, vinerea trecută, în timpul probei de bacalaureat la alegere.

“Banii s-au găsit în urma unui control făcut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (n.r. ISJ). Există două ipoteze: fie i-a avut un elev, care urma să-i dea profesorilor ca să-l treacă examenul, fie îi luase deja un profesor şi i-a ascuns acolo de frică să nu fie prins”, a precizat, pentru gândul, o sursă din cadrul Poliţiei Mangalia.

Banii au fost ridicaţi de poliţia locală, care a luat amprente de la faţa locului şi cercetează acum dacă suma era destinată pentru protocol sau se poate considera dare de mită.

Şi explicaţia:

Nu e un secret pentru nimeni că elevii au un venit săptămânal, bani de buzunar, mai mare ca remuneraţia lunară a unui profesor începător. Dascălii, purecaţi de diverşii care se perindă pe la conducerea ministerului ce-i păstoreşte, sunt predispuşi la a lua şpagă. De la elevi, că eu bani mai mulţi, după cum spuneam. Şi profesorii au acasă cel puţin o gură care vrea să vorbească la iPhone. Fie ea şi nemâncată.

Totuși, în cazul de față banii ăia de la baie nu-s şpagă! E o conjuntură nefavorabilă creată de femeia de serviciu care nu şi-a făcut treaba şi a uitat să pună hârtie igienică! Aşa că nefericitul elev, după ce a făcut numărul 2, s-a văzut nevoit să folosească ce a avut la el, în cazul de față, banii. A fost o situație de urgență și oricum avea destui. De aia le spune copii de bani gata. Că-și permit și de astea.

No, s-a-nțeles? Io zic că e o ipoteză de luat în considerare de către anchetatori. De altfel și cea mai plauzibilă :D

2 Comments

  1. Dar diferenta, din punct de vedere legal, care e intre protocol si dare de mita?
    Daca se descopera ca-i protocol, e ok?

    • m-aş hazarda oare dacă aş zice că linia care desparte protocolul de mită, e foarte fină? deci nu e ok :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *