11

The Making of “Tocăniţa de cartofi a la Marean Wanna be Hădean”

După cum ştiţi deja, acum câteva zile am fost constrâns să fac de mâncare. Mno după ce am văzut că toţi aţi felicitat-o pentru ce-o făcut, am zis că n-am de ales şi trebuie musai să fac tocăniţa aia de cartofi dacă vreau să-mi fie bine.

Ieri toată ziua am avut emoţii ştiind că urmează să devin bucătar. Când am ajuns acasă, am luat înfăţişarea de casnică, fără şorţuleţ, şi m-am apucat. Între timp mi-a venit ideea să imortaliez momentul cu epava mea tehnologică şi să-l împărtășesc cu voi. Da’ ce? Numa’ alţii „poate”, dom’le? :)

Aşadar, doamnelor şi domnilor: the making off “Tocăniţa de cartofi a la Marean Wanna be Hădean”!

Pasul 1

Aduci toate cele de trebuinţă şi îţi pregăteşti bancul de lucru. Ai nevoie de:

-         câteva sute de grame de cartofi

-         câteva sute de grame de carne de porc

-         2 cepe

-         3 morcovi

-         puţin ulei

-         lingură de lemn, cuţit, cană

-         oregano (l-aş fuma dac-aş putea), piper, sare, mărar

-         plasturi şi rivanol (lucrăm cu obiecte ascuţiţe şi noi suntem începători)

-         staniol (asta îl punem pe aragaz, să nu-l distrugem)

Pasul 2

Iei halca de carne şi o tai până ajunge aşa, cubuleţe.

Verifici dacă ai toate degetele şi dacă tot ești cu obiectul ascuţit în mână, tai ceapa, morcovii şi cartofii. Sfat: după ce secţionezi ceapa, te speli pe mâini şi abia apoi laşi degetele să intre-n contact cu ochii. O să regreţi dacă nu urmezi sfatul.

PASUL 3

Iei oala şi picuri ulei în ea, adaugi ceapa şi morcovii, şi o pui pe aragaz. Asta se cheamă călirea legumelor. Iei lingura de lemn şi te plimbi cu ea printre legume până ceapa devine arămie. Ăsta e semnul că trebuie adaugi carnea, pe care încerci să o rumeneşti timp de 5 minute fără să se prindă de fundul oalei. Oricum nu vei reuşi, dar măcar ai încercat.

Acum pui o cană sau două (după caz) de apă şi o laşi să fiarbă până ce carnea devine suficient de moale încât să nu ai nevoie de dentist după ce mănânci. Tot acum pui şi oregano, piper, sare şi mărar, ca să-i dea gust. După ce fierbe, adaugi cartofii şi torni apă pe ei. Practic îi îneci.

Acum punem capacul peste ei şi îi lăsăm să fiarbă şi aşteptăm să devină comestibili. Adică moi. Da’ nici prea moi, nici prea tari. Şi ca să nu te plictiseşti până se întâmplă asta faci curăţenie pe bancul de lucru şi speli ustensilele cu care ai lucrat, pentru că da, ai terminat.

Şi cam aşa ar trebui să arate produsul final, pe care presari puţin mărar sau pătrunjel, verdeață să fie. (parcă-l şi aud pe Adi cum îmi zice că e o afirmație ce îi dă palpitații :D)

Acum te rogi să fie comestibilă. A mea e! :D

No, şi acum marele final: (sper) Să fiţi sănătoşi! (şi după ce mâncaţi asta!) :))

11 Comments

  1. hai ca pt prima data arata f bine…as vrea un guest post al cristinei sa vedem si parerea ei. si inca ceva cica cei mai buni bucatari sunt barbatii asa ca am incredere ca poti si mai mult :))

  2. cum dumnezeu vedeti voi ca aia e ciorba nu stiu….si ca sa le inchizi gura carcotasilor io as zice sa mai faci o reteta..oricum stii tu vb aia acrii sunt strugurii asa si ei cu tocanita e ciorba :D:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *