13

Moartea cratimei

În 2011 gramatica-i masacrată pe toate fronturile. De la școală, acolo unde ar trebui de fapt să fie respectată, până pe internet, unde circulă libere și nestingherite toate greșelile posibile și imposibile.

Presa nu face excepție. Erau vremuri, prin anii ’90, când presa îmi răspundea cam la toate întrebările legate de gramatică și ortografie. Amu ni, îi fix pix. Într-un articol de nici 300 de semne găsești greșeli elementare, pe care noi nu le făceam în generală.

Nu-s foarte bun la chestia asta cu gramatica, dar niște reguli de bază tot respect și mai ales, știu cum arată, cum și când se folosește o cratimă! Nu caut pe Google să văd ce formă are, cum a făcut X-ulescu ăsta de mai jos și a ajuns aci pe blog.

o parte din cuvintele căutate astăzi în Google, datorită cărora s-a ajuns aci pe blog

Voi realizați că problema e mult mai gravă de cât am fi crezut noi? Oamenii nu știu cum arată o cratimă, de cum să o folosească. Poate că pretențiile noastre sunt cam exagerate. Sau poate că asta e moartea cratimei.

Și totuși cum explici omului cum arată o cratimă? Că io cred că întrebarea asta cere mai mult decât răspunsul ăla cu “linia aia din interiorul cuvintelor”.

Din căutările de mai sus putem trage mult mai multe concluzii. Spre exemplu, link-ul ăla ce-l vedeți sub dreptunghiul roșu, e dovada clară că există oameni care nu pot face diferența între Google și browser.

Pe restul vă las pe voi să le descoperiți.

13 Comments

  1. ce facem cu cratima pisa cuvintelor articulate din engleza, ai in text link-ul dar oare nu merge romanizat cuvantul si atunci e mai bine fara cratima. Cuvantul sit/site a intrat in limba romana si atunci e situl sau site-ul?

    • pe vremea când făceam gramatică normativă la facultate (doar în semestrul 1 din anul 1 s-a întâmplat asta) am avut o dezbatere pe marginea unei întrebări indentice. concluzia a fost că ambele variante sunt corecte, cu menţiunea că cea care conţine cratimă face cuvântul mai uşor de recunoscut.

    • m-am gândit şi am deliberat. cred că la punctul doi, indicat de tine, e vorba de brichetele alea cu fete goale. ştii de care zic? :))

  2. Cum arată o cratimă? Stă mai mult pe orizontală (deşi i s-a spus că nu e ok), e mică (are doar un mm) şi e perversă (o întâlneşti şi prin locuri unde nu ar trebui să fie prezentă, asta dacă ar fi fată cuminte).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *