3

Motivarea arestării lui Sorin Apostu pe înțelesul tuturor

Da, ieri criticam superficialitatea cu care a fost “tradusă” motivarea lui Sorin Apostu și cred că e de bun simț să vin cu un update despre asta în care să vă expun ce ar trebui să înțelegem din cele 64 de pagini care explică vrute și nevrute. Document din care a fost extras cu precădere senzaționalul și promovat ca atare, iar aici mă refer la numărul terminalelor GSM pe care primarul le folosea sau mita în haine și pantofi a soției lui. Și să nu uităm de vacanțele “exotice” cu X și Y, care pe mine mă lasă rece.

Din punctul nostru de vedere, al meu și al colegilor mei, ascultătorii noștri ar trebui să rețină următoarele, dar – zic eu – mai ales ce se zice în ultimul paragraf:

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, arestat pentru luare de mită, stabilea “întâlniri conspirative” cu oamenii de afaceri Simion Mureşan, Mustafa Bekar şi Călin Stoia în parking-ul Primăriei la etajul 5, “loc aflat în afara oricărui control al autorităţilor”, se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.

Instanţa a făcut miercuri publică motivarea deciziei privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Sorin Apostu, bazată în mare măsură pe interceptări telefonice. Potrivit documentului, primarul Clujului ar fi utilizat “un număr mare de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecvenţă”, întrucât la domiciliul şi la biroul său au fost descoperite, în urma percheziţiilor 17 telefoane mobile.

Potrivit motivării, Sorin Apostu mergea în vacanţe exotice împreună cu oameni de afaceri care au în derulare contracte cu primăria.

Magistraţii au considerat că primarul Sorin Apostu ar urma să influenţeze direct martorii din dosar şi prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. Astfel, instanţa a admis ca fondate propunerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În ceea ce priveşte influenţarea, reprezentanţii Parchetului arată în motivare că în condiţiile în care soţia primarului era învinuită, există în mod evident premiza zădărnicirii aflării adevărului de către inculpat prin influenţarea acesteia.

Pe de altă parte, se menţionează că prin calitatea de persoană obligată să vegheze la respectarea şi aplicarea legii în instituţiile administraţiei publice, Sorin Apostu s-ar fi folosit de funcţia sa pentru a obţine foloase materiale.

Procurorii Parchetului mai indică faptul că inculpatul se pregătea pentru săvârşirea unor noi infracţiuni, aceasta bazându-se pe interceptări telefonice.

Sursa: radiocluj.ro

Și acum, de ce a fost arestat Cătălin Stoia și care-i legătura dosarului cu Guvernul:

Procurorii DNA Cluj arată în propunerea de arestare a omului de afaceri Călin Stoia că acesta pregătea săvârşirea de noi infracţiuni de corupţie.

El urma să intervină la persoane din anturajul Guvernului, pentru alocarea de bani în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri. Astfel, Călin Stoia ar fi obţinut foloase necuvenite.

Sursa: radiocluj.ro

Meritele traducerii merg în mare către Cipri și Andi, eu doar am pus virgule pe ici pe colo și am ridicat întrebări. :) Dar ați înțeles ideea.

Și după cum prea bine a punctat într-o discuție privată și neinterceptată, FurtDeCurent, un personaj controversat al blogosferei și twittosferei și totodată membru în ceva barou, “arestarea preventivă este bazată pe suspiciuni temeinice nu pe realități; realitatea este constatată prin hotărâre judecătorească”. Concluzie venită în urma întrebării mele bă, nu-i cam amatoricesc scris și argumentat paragraful ăsta (de mai jos)? Spre exemplu, fiți atenți la ce-am boldat și ghilimelele între care-i prins cuvântul vizită și derivatele lui, din aceeași propoziție:

“Înainte de emiterea acestor autorizaţii, cât şi în perioada următoare, făptuitorul S. M. (Marin Stancu – n.r.) l-a contactat pe A. S. (Sorin Apostu – n.r.) telefonic, în repetate rânduri şi s-a deplasat la locuinţa acestuia. Suspiciunile privind existenţa faptelor de corupţie sunt întărite de faptul că “vizitele” lui S. M. sunt la ore foarte târzii, întotdeauna în intervalul 23:30 – 24:30, noaptea, când acesta intră cu maşina proprie în curtea şi garajul primarului, în timp ce primarul supraveghează din maşina sa, parcată pe stradă, derularea “vizitei”. De asemenea, actele premergătoare efectuate în cauză au surprins deplasări nocturne ale făptuitorului A. S. la locaţia unde făptuitorul S. M. comercializează în Cluj Napoca produse agricole (IRA), deplasări care au avut loc invariabil la ore foarte târzii, spre miezul nopţii”

Sursa: OradeCluj.ro

Adică, înțelegeți unde bat, da? Aici avem presupuneri nu dovezi. Și mai sunt pasaje care m-au făcut să mă încrunt sau să ridic nedumerit din sprânceană. Na, mă rog, să nu mai aberăm chestii serioase așa de dimineață. Sorbituri de cafeluță excelente vă doresc! :)


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *