4

O bere, un posibil leac pentru mahmureală

În săptămâna de dinaintea Paștelui am primit un colet galben, probabil cel mai mare pișcot din întreaga mea existență 2.0, de care mi-a fost frică. Nu comandasem nimic, nu așteptam nimic prin curier… a apărut așa dintr-o dată. Părea că ar ascunde lucruri necurate. M-am gândit timid și c-ar putea fi o bombă mică acolo că “cine știe pe cine am supărat negativ?”. Am și dezbătut pe Facebook despre ce ar putea fi înăuntru.

Metaforic vorbind, a fost o bombă. Una cu lămâie. Muuultă lămâie.

Ciuc Natur Radler

Mișto. Cineva s-a gândit la mine și-a zis să iau cu lămâie când citesc presa.

Dar pentru că regimul alimentar din acea perioadă nu mi-a permis să o încerc cum aș fi vrut, a beneficiat de pișcot mândră-mea care s-a declarat fană a noii beri de la noi, din România, Ciuc Natur Radler – 63% limonadă, 37% bere, 1,9% alcool.

Înainte de toate mi-a plăcut povestea ei, pe care și-o spune singură (bere personficată FTW!) în cartonașul ăla mare galben, dar pe care nu-l mai găsesc și așa că am dat copy paste din altă parte:

Invenția Radler-ului, ca toate marile invenții, a apărut dintr-o nevoie. Când ciclismul devenise foarte popular în Germania, după Primul Război Mondial, Herr Kugler construia o bandă de bicilete care străbătea pădurea, din Munich până la taverna Kugler-Alm. Într-o sâmbătă din iunie 1922, peste 13,000 de cicliști poposeau la taverna lui Herr Kugler, însetați de bere. Franz Xaver nu avea însă atâta bere în pivniță. Și așa i-a venit ideea salvatoare: a luat cele câteva mii de sticle de limonadă din pivniță (o băutură fără success la publicul bavarez, mare iubitor de bere) și le-a amestecat cu bere, la un raport de 50/50. Amestecul de 50/50 era menit să-i ajute pe bicicliști să ajungă acasă fără incidente. Herr Kugler a numit noul amestec Radlermass (‘Radler’ = ciclist în germană;  ‘mass’ = un litru de bere). Radler-ul nemțesc este echivalentul shandy-ului britanic (bere + ghimbir)

Abia azi am reușit să beau un Ciuc Natur Radler cu niște musafiri poftiți, motiv pentru care mi-a fost obstrucționată plecarea la maraton.

Bună dimineața, Radler taie greața!

Deci bere e o combinație de la care cel mult poți deveni melalcoolic, în niciun caz mahmur. Ba chiar în spiritul dulcelui dicton românesc “cui pe cui se scoate”, e bună pentru mahmureală! Că prima dată simți gustul de lămâie și abia apoi, undeva-n spatele organului numit limbă, simți gustul de bere.

Ce-i drept nu-i o bere pentru masculii ăia adevărați, neepilați, nepensați, nef… ulăriți (fără fular la gât!). Dar și dacă ești de ăla adevărăcios, dacă te-ai înscris la un maraton de drojdit alcool și brusc se instalează mahmureala și nu vrei să fii depunctat pentru că renunți temporar la alcool, Ciuc Natur Radler e numa’ bună. ;)

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *