5

O campanie de falimentare a jurnalismului de scandal

În orele în care am scris articolul ăsta mă gândeam că iar latru ca un bemezmetic, singur, și caravana va trece bine mersi liniștită cu unicii-n căruță, nestingherită.

M-am înșelat. Au fost reacții negative și le-am găsit unde nu m-aș fi așteptat. Chiar și în comentariile articolului de ieri. :)

În mediul academic. Profesorul universitar, Miruna Runcan, căreia personajul principal i-a fost student, condamnă pe Facebook genul de jurnalism senzaționalist. A predat și la jurnalism. A plecat puțin înainte ca eu să intru la facultate. Cred că e singurul profesor despre care încă se vorbește pe holurile facultății. De bine.

Pentru o campanie de falimentare a jurnalismului de scandal

Am predat etica (si ceva legislatie) pentru jurnalisti timp de unsprezece ani. Am militat pentru libertatea presei pe vremea cind consensul tuturor partidelor era sa i se puna presei pumnul in gura. Dar mi-as dori din tot sufletul sa am puterea de a convinge citiva oameni (inclusiv prin cheta publica) sa ia pielea de pe jurnalistii si ziarele (inclusiv variante online) care spurca tot ce ating. Fiindca, pina nu-i lovesti la banul personal si nu le pui executare silita pe proprietati, n-or sa inceteze sa arunce cu mascari fara nici o ratiune.

Orice jurnalist care a citit macar o carte serioasa despre meseria asta stie ca sinuciderea nu e subiect de presa decit daca persoana decedata e una publica, ori daca s-a petrecut in spatiul public. O studenta s-a sinucis. E o tragedie pentru familie si prieteni. E si mai cumplit ca a fost gasita de colega ei de camera, aflata inca, dupa citeva zil, in stare de soc.

Un politai nemernic vinde biletul sinucigasei, proba in ancheta ( subiect de penal pentru politistul in cauza, zic eu). Un ziarist si mai nemernic (Mihai Soica), cumpara continutul si umple pamintul, prin Evenimentul zilei, cu speculatii mincinoase, improscind cu noroi biata nefericita abia disparuta si, mai ales, pe colega care a chemat autoritatile.

Le cunosc pe amindoua, sunt/erau studentele mele. Cu note mari amindoua. Cea in viata, chiar exceptionala. Se intorcea nu de la club, cum scrie ziaristul, ci de la munca, fusese in cercetare de teren, la o biserica din Cluj, impreuna cu alti doi colegi, in cadrul unui workshop pe care il conducem eu insami. Fetele nu erau altceva decit colege si prietene, orice alte speculatii jegoase ale jurnalistului sunt NULE.

Familia e devastata, o alta famile cu o fata de doar 19 ani e impinsa din spate spre disperare, fara nici o vina.

Imi ofer sprijinul inclusiv material, pentru continuare

Ce-a zis jurnalistul?

Contactat de OradeCluj.ro, ziaristul Mihai Şoica a spus că nu-l interesează ce spune Miruna Runcan.

Nici colegii fetei n-au stat cu mâinile-n sân și ochii-n monitor și au protestat pașnic. Ora de Cluj a detaliat:

Semnatarii, Nicoleta, Ioana, Paula, Lorand, Raul (şi toţi cei de mai jos), ne declarăm nemulţumiţi de felul neprofesionist şi nedrept în care o parte a presei a ales să prezinte acest subiect. Ei au insistat pe informaţii nereale despre viaţa colegelor noastre Emma şi Andreea, folosind titluri ca “Povestea pasională a studentelor din Cluj”. Precizăm că relaţia dintre cele două fete nu era nimic mai mult decât o prietenie conjuncturală şi nu o relaţie amorosă, aşa cum se insinuează în articolul precizat mai sus. continuare

Reacții am găsit și în blogosferă aici sau aici.

E ok. Lucrurile se mișcă. Unele evoluează, altele recidivează.

Ocazie cu care poate data viitoare nu voi mai fi abordat prin baruri și n-o să mi se strecoare într-o discuție ridicolă întrebări de genul “ce tot ai cu noi? că numai tu ai! ce ai cu biznisu meu?”.

N-am nimic. Sau cel puțin n-am numai eu, care susțin o eventuală “campanie de falimentare a jurnalismului de scandal”.

Later edit

Despre porcăria asta e vorba.

5 Comments

 1. Lumea va consuma ce i se va da, that simple.

  Daca plebei i se ofera paine si scandal, asta va cere in continuare.

  • Plebea poate fi educată. Una dintre funcțiile uitate ale presei e educarea. Trag totuși speranța că plebea se auto-educă.

   • Mass-media educă fie că vrea, fie că nu vrea. Jurnalistul trebuie să înțeleagă asta și să aibă o moralitate în ceea ce scrie, iar dacă nu are discernământ să știe că este la fel de nociv ca un criminal. Scuza cu ’scriem ce ni se cere’ sau ’e o afacere, nu e educație’ sunt doar scuze, așa cum un criminal ar spune ’am făcut ceea ce mi s-a cerut’ sau ’am făcut-o pentru bani’… Crima rămâne.

 2. Marian, asta am visat si eu, dar a trecut prea mult timp fara sa se intampla nimic si oricat ma chinuiam, lucrurile mergeau in jos si nu invers. Cand nu am mai rezistat, am parasit domeniul. De-aia am plecat.

  Acum nici nu-i mai bag in seama, nu-mi mai pasa. Nu citesc Stiri de Cluj, nu citesc Ziua, nu citesc aproape nimic si nu ii urmaresc in niciun mediu online sau offline, doar Ora de Cluj, Hotnews, bloguri, Twitter si Facebook. Si da, sunt informat mai mult decat e nevoie, dar fara sa dau peste titluri si texte scrise pentru facut afisari :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *