2

Ora de anatomie. Disecţia lui VEZI AICI

La un moment dat mă gândeam să fac o analiză a lui VEZI AICI-ul nostru cel de din titlurile. Am lălăit-o şi bine am făcut că numa’ mă simţeam mai frustat după ce citeam ce a scris Mihnea Măruţă de la Ora de Cluj.

A făcut o analiza a lui VEZI AICI, aşa, pe sufletul meu. Mai bine zis l-a disecat ca pe-o broască la ora de biologie.

2) “Vezi”, în loc de “vedeţi”, înseamnă că, indiferent cine eşti, ai fost redus automat la acelaşi nivel de educaţie sau coborât la aceeaşi vârstă cu autorul, cu furnizorul de conţinut, cel care te duce altundeva pentru a-şi atinge obiectivul. Şi, pentru că obiectivul lui (traficul) nu coincide cu al tău (informarea), eşti de două ori desconsiderat: o lipsă de respect iniţială, plus amânarea de care am vorbit la primul punct.

3) Trimiterea în altă parte pentru a afla ceea ce (pare că) te interesează se derulează imperativ. Ţi se cere să muşti o momeală, nu ţi se oferă o alternativă. Informarea nu are loc decât în urma unei amăgiri. Întâlnirea dintre autor şi cititor, prin informaţia care trece de la unul la celălalt, este faza secundă a unui şantaj implicit:“N-ai cum să afli dacă nu procedezi aşa”.

4) Pe lângă acest dispreţ, există şi un nivel superior al inducerii în eroare. “Vezi aici” apare după o relativă înconjurare a temei; când citeşti titlul ţi se spune, în mare, care e evenimentul, dar unul dintre amănunte îţi este ocultat cu pretextul că ar fi cel mai atrăgător. Se creează impresia (falsă) că pasul următor ar fi o lămurire răcoritoare, o lovire drept în ţinta până atunci întrezărită. Diversiunea ca “iluminare”.

Textul e mai consistent. Am extras din el obervaţiile pe care le-am făcut şi eu în discuţiile avute cu colegii. Aşa că VEZI AICI! Textul integral!!!1unu :P

 

2 Comments

  1. Pfoai ma ce ma unge la suflet cate-un articol dinasta…imi da speranta ca intr-o zi presa.ro va reveni pe drumul cel bun.

    Sa mai dispara si otv-ul si sa apara bulina rosie pe ziarele cu continut suburban pentru IQ <80 de sa le crape obrazu alora care le cumpara…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *