6

Pe Facebook se distribuie orice rahan. La propriu

Sâmbătă, printre aburii de alcool ai sărbătoritului care ne-a invitat să-l sărbătorim pe banii lui, am fost angrenat involuntar într-o discuție despre mass media și social media. Am fost înconjurat de avocați, contabili și programatori care-mi cunosc obiectele de acivitate zilnică și au profitat de asta ca să se lămurească despre cum e treaba în domeniile astea.

Pe scurt, în ceea ce privește presa am dezbătut aprins dreptul la libera exprimare, manipularea în sensul ei cel mai negativ și obligațiile pe care le are un jurnalist. Pe partea cealaltă, a social media, am luat în discuție blogurile, statisticile și rețelele sociale. Bineînțeles, am ieșit din decor și am ajuns pe terenul extravilan al politicii unde presa e o panseluță efemeră, hrănită ciclic cu câte-o cană de apă chioară.

Dacă despre presă și politică aproape oricine poate forma un punct de vedere susținut, altfel e când se aduce în prim plan social media. Contrar așteptărilor voaste, oamenii din cameră, cu meserii care n-au nicio treabă cu comunicarea, știau ce-i ăla un blog și chiar citesc unele zilnic, printre care și ăsta :D , și au idee despre rețelele de socializare. No, aici a fost cu cântec. Ne-am împărțit în trei tabere. Una care lăuda Facebook pân’ la Silicon Valey și-napoi, alta care zicea că Twitter e tatal și mamăl, și una care zicea că Linkedin rupe.

Am fost sigurul susținător al Twitter. Lumea nu înțelge ce-i cu el și nemaiștiind ce argumente să aduc am zis că pe Facebook, spre deosebire de Twitter, se distribuie orice c*cat. Și-am avut dreptate. Chiar se pune orice c*cat, la propriu.

Am uitat să le arăt Ce să nu faci în Social Media, scris de mine prin vara anului trecut. Mi-am amintit acum, când am conturat articolul de față. Conține asta:

Așadar, dragii mei interlocutori de sâmbătă, am avut dreptate. Chiar se pune orice c*cat pe Facebook. La propriu.

Și da. Sunt de părere că libertatea de exprimare garantată prin Constituție e greșit înțeleasă și de jurnaliști, și de masele de oameni care n-au treabă cu presa și care, spre exemplu, au un cont pe Facebook.

Later edit. Am primit plângeri de la ăștia mai tineri că “ce-i aia rahan“. Am încercat un artificiu, zic eu elegant, pentru a nu pune fix în titlu necuviinciosul rahat.

6 Comments

  1. Tre’ sa recunosti…de la alcool se trage toata treaba. Data viitoare o dam pe ceai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *