1

Portretul educatorului român din şcoala vieţii, la tinereţe

29 decembrie 2011 a fost o zi agitată, cel puțin în 2 medii. Cel spiritual și cel online, românesc.

Începem cu primul, ca să ilustrăm încă o dată că ar fi mai înțelept să faci ce zice popa, nu să faci ce face popa. În perioada asta a săbătorilor de sfârşit de an când cică ar trebui să fim mai buni, mai îngăduitori, zic unii, se întâmplă și de astea:

Poliţişti palestinieni înarmaţi au pus capăt unei dispute izbucnite în oraşul Betleem, între aproximativ 100 de preoţi. Cearta a izbucnit în Biserica Naşterii Domnului, construită pe locul în care creştinii cred că s-a născut Iisus. Disputa a început între preoţi ortodocşi greci şi armeni, în timp ce făceau curăţenie în Biserică, în timpul pregătirilor pentru Crăciunul ortodox, de săptămâna viitoare. Clericii s-au luptat cu cozi de mături, înainte ca poliţia să intervină. Disputele dintre preoţi, la Betleem, nu sunt un lucru neobişnuit. Confesiunile creştine rivale controlează, fiecare, anumite părţi ale bisericii.

Apoi, ca un făcut, unda negativă a ajuns taman până-n online-ul nostru mioritic. Pe Facebook. Cu tot respectul pentru protagonist, putem spune că urmează un exemplu de “ce să nu faci în social media”.

S-a comentat de s-a julit timeline-ul. Se primește prima explicație, puerilă, dacă-mi permiteți:

Lumea insistă. Între timp se deschide subiect de discuție și pe Twitter. Pe facebook primim însă cele mai multe explicații.

Autorul trage mai apoi o conluzie și ne explică că nu avem de-a face cu o campanie online, așa cum umblau la vremea respectivă zvonurile.

Gluma se-ngroașă. Acuzațiile se duc mai departe de victime. Către părinții lor. ȘOCANT!

Și din nou primim asigurare că nu-i campanie. Să credem, să nu credem? Dar mai ales, ne pasă? Omul oricum și-a dat cu lecturile urbane-n cap.

Cumva, pe Facebook au fost multe laude la adresa acțiunii sale bărbătești, pe Twitter în schimb, ei bine, acolo a fost un fel de aruncare cu ouă clocite la țință umană. Auraş consemnează. Ce reacţie a avut făptuitorul? Iată:

a se citi de jos în sus. @alexursa este unul dintre cei doi, printre care şi eu, care au început haştagul #bateciubotaru

Am primit şi răspuns pe blog. L-am citit. N-am găsit o scuză pentru acţiunile lui aşa cum crede el că are. Şi aviz comentatorilor: înainte să susţii o astfel de faptă demnă de un IQ redus, cum au făcut unii alţii, gândeşte-te cum ai fost tu la vârsta pălmuiţilor. Mie mi se pare un comportament obişnuit la 13-14 ani, când instinctul de teribilist primează în faţa celui care agreează lecturile urbane. Şi-n plus, replica cu “dacă nu-ţi educi tu copiii, ţi-i educă altu” e aşa de înainte de ’89! Du-te băi şi ia-ţi o bilă şi număr-o până-ţi revii, mai ales dacă pozezi în colţul feng shui al camerei blogosferice.

Morala: 1. Miercurea nu-i o zi bună de mers la film și 2. Unele lucruri ar trebui să rămână offline, pe principiul what happens in Vegas stays in Vegas. Dar se pare că spiritul coercitiv al promotorului de cultură din blogosferă epatează și o zbughește acolo unde-i totul mai public. Şi cel mai important, chiar dacă ai 7 ani de blogging şi ocupi un loc pe A-listă: acceptă că ai greşit!

Nu te minţi că ai hateri (din engleză: oameni care te urăsc) care te împung fără rost, şi nu detalia pe larg, fără să spui într-o manieră specifică insipidă-inodoră-incoloră, despre portretul unui hater român. Faptul că cineva-ţi spune că o dai de gard, aia nu înseamnă că te hatereşte, cum de altfel faptul că eşti un fan înfocat al lecturilor nu înseamnă că eşti un bun scriitor.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *