13

Prostituția din turism și cum munca ta înseamnă oportunism pentru alții

Astăzi vom analiza 3 cazuri de plagiatură stupide. Primele nici nu le menționam dacă nu aveam ieri parte de al treilea, care va și ultimul prezentat.

Cazul1.

La Cluj în săptămâna 7 – 14 februarie se desfășoară/este marcată Săptămâna Căsătoriei. Un comunicat de presă a aterizat la mine pe masă. Cred că e bine știut că subiectul “mariaj” îmi provoacă un oarecare grad de disconfort. Pentru a nu-mi distruge karma chiar de la începutul zilei am avut geniala idee de scoate pixul și a schimba cu totul înțelesul acțiunii. Am schimbat o literă.

Poza am urcat-o pe Facebook și am adăugat mesajul “amu-i mai bine. acum poate sta la mine pe birou.” Fain. Am primit like-uri, comenturi. De vis.

Seara o văd postată pe perete meu, dar de un alt user. No drăcie. Dar cine-ar face așa ceva? Investighez și mă lămuresc. O studentă la jurnalism cu care-s prieten pe Facebook a dat download pozei de la mine, apoi a făcut upload la ea pe cont și gata. M-am minunat, zău. Și de prostia ei, dar și de interesul acordat. Adică… cine se aștepta ca mâzgălitura mea să facă primul pas spre viralizare? Io nu.

Am adăugat un comentariu pozei în care am zis sec că dacă era menționată și sursa poza era perfect. În 5 minute, probabil panicată, fata a șters-o. A fost prea ușor.

Cazul 2.

Cineva are ispirația de a-l pune pe Chuck Norris premier. Poza, după cum era de așteptat, s-a viralizat pe Facebook și a fost preluată de presă. De ce a făcut presa asta nu înțeleg, mă rog.

Booha Bar, care se chinuie să scoată ceva college humour, după ce în prealabil au distrituit pe wall-ul lor poza de mai sus cu sursă, avansează o idee. Fuego premier.

Mda… original și amuzant. Mai ales mesajul. Cineva sesiza că-n plus și seamănă izbitor cu formatul meme-urilor mele. Nu comentez asta. Mi se pare că dacă aș face-o aș revendica invenția roții. Și totuși am înțeles că se ocupă cu preluări oamenii de acolo.

Cazul 3.

Ăsta e cel mai siropos. Luna trecută a prins contur o idee de campanie impotriva prostutuției în lumea designului web.

Ieri, a aparut campania împotriva prostituției în turism, lansată de InfotravelRomânia, un site pe care se regăsec majoritatea agențiilor de turism. Dacă dau bani, binențeles.

Original, nu? În partea dreaptă puteți vedea cu ușurință ce atitudine mișto s-a afișat. Mai multe comentarii pe pagina lor de Facobook, la poza pe care încă n-au șters-o. Cazul e bine detaliat de un om de comunicare aici.

Grav e că în viziunea domnului general bolovan manager al site-ului, Petre Dordea, nu e important faptul că s-a folosit de idee în proporție de 99% sută, ci mesajul. Dacă a schimbat mesajul e ok. Alarmă de IQ redus! Da, InfotravelRomânia fură. Poate că nu e singurul mod în care o face sau poate că din contră e la prima abatere. Nu mă interesează.

De acum încolo orice agenție de turism care-și asociază numele cu InfotravelRomânia va fi ignorată de mine. Cumva trebuie să sufere pentru prostia lor și lipsa de maniere. Altfel nu văd cum ar putea fi ciupiți. Au o poziție bună în trafic și pot convinge ușor clienții să le dea bani pentru a figura la ei pe site-ul ăla execrabil, iar recomandările negative din Google nu văd cum îi împiedică. Decât să mă duc cu o agenție listată de InfotravelRomânia mai bine îmi dau banii pe un device cu Android și mă joc tot concediul cu Magic Butt:

Bun. Ce am reținut din povestea asta? La noi originalitatea și bunul șimt au intrat în grevă. Dacă fata aia s-a complicat să ia poza de la mine și s-o pună la ea, în loc să-i dea share, la ce dracu să te aștepți de la unii care au un site despre turism făcut în paint și folosec cu brio agramatica? TVdece numesc fenomenul InfotravelRomânia mentalitate românească. Eu îi spun lipsă de modele cu rol de sperietoare. Și nu, nu ACTA e soluția, ci niște judecători deschiși la minte care să înțeleagă lumea nouă.

sursa foto 5

13 Comments

 1. “judecători deschiși la minte care să înțeleagă lumea nouă” – judecătorii judecă numai în numele legii. Oricât de deschisă le-ar fi mintea.

 2. Mi se pare mie sau acum oricine are pagina de web se crede copiraitar genial? :))))))
  Chemati ACTA, SOPA, PIPA!!!
  Parca este un vers de manea cu “Am valoare si multi m-au copiat.. dar eu sunt unicaaat” :)))

 3. Aveti dreptate. Suntem niste hoti!
  De aceea lucreaza cu noi peste 30 de agentii de turism, hoteluri, pensiuni, companii de transport etc etc. De aceea facem 10 ani de vechime, suntem in top 5 portaluri de turism, suntem parteneri media ANAT, parteneri media la toate targurile de turism din Romania. De aceea suntem si vicepresedinte la Asociatia Presei de Turism:
  http://www.asociatiapreseideturism.ro/

  ps: Asa ca fapt divers sa stiti cu nu noi am facut afisul. Ar trebui sa si verificati o informatie inainte de a o publica pe blogul dvs. Daca chiar doreati sa scrieti ceva relevant si deosebit, puneati mana pe un telefon si sunati la 0723 286 *** Petre Dordea – era un interviu in exclusivitate despre adevarul gol-golut.

  • Cam târzie reacția asta pașnică… PS Nu contează cine a făcut “afișul”, ci faptul că l-ați folosit.

 4. Știm foarte bine ca pe Dvs. nu va interesa adevarul. Doar sa aruncati cu noroi in noi din prietenie pentru LIviu Alexa si Oana Z.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *