9

Proteste anti ACTA la Cluj. Cine-i sponsorul?

Ieri la Cluj au avut loc proteste anti ACTA, nu neapărat din spitit civic. Trimisul nostru special în zona de conflict, Alex Ursa, relatează:

După cum știți de o bună vreme a început nebunia cu ACTA așa că urmând exemplul vecinilor mai de la vest s-au organizat și în România proteste în 11 februarie. Ca și în alte orașe, la Cluj s-au anunțat foarte mulți partcipanți pe facebook (peste 28.000) dar surpriză, sâmbătă la ora 17.00 erau aproximativ 1.000 de persoane în Piața Unirii.

Protestul a fost pașnic și erau prezenți câțiva polițisti de la Politiția Locală. Au fost câțiva oameni cu inițiativă care au printat și împărțit flyere cu informații despre ACTA și măști asemănătoare cu cele Anonymous, chestiilea astea au fost făcute pe banii sponsorilor și nu glumesc, numele era scris pe spate, nu-l mai rețin.

Partea proastă la un protest e că e mereu condus de cei cu portavocea, chiar dacă doi dintre ei știu sigur că au venit să protesteze împotriva ACTA de restul nu știu, așa că mai auzeau mesaje de genul :”Jos Guvernul” sau „Jos Băsescu”. Partea bună e că cei care strigau mesajele astea erau taxați de ceilalți. O altă chetie mai puțin ok e prezența celor care protestează împotriva RMGC, eu m-am săturat să le văd steagurile peste tot. Înțeleg că aveți o cauza dar nu e protestul vostru!

O frustrare personală (și puțin exagerată) a fost faptul că nu prea au venit oameni din ce reprezintă “industria’ din on-line-ul local, au mai apărut unii dar mă așteptam eu la altceva probabil.

Revenind la protest mă gândesc că era să plec din Unirii pentru că era foarte frig și pentru că nu se întâmpla nimic însă după ce ne-am pornit spre Prefectură lucrurile s-au schimbat, protestul a luat amploare iar numărul oamenilor a crescut spre 2.000. La Prefectură erau mult peste 2.000 de oameni (eu am estimat vreo 4.000 dar cred că am exagerat) care au blocat toată circulația.

Atunci a fost momentul zero al protestului, au apărut multe dube de jandarmi care au făcut un coridor însă nu au fost nicicum violenți, ba chiar foarte amabili. Pe mine m-a rugat un domn cu multe armuri pe el să mă mut puțin mai încolo și mi-a mulțumit după ce am făcut asta. Radu Neag a făcut o serie de poze care zic eu sunt impresionante.

Eu am făcut mai puține și m-am axat pe mesajele de pe pancarte: “Chuck Norris save us from ACTA!”

Pancartele au fost atracția serii, multe MeMe-uri, multe mesaje ironice, măcar imaginație să avem dacă coițe nu prea. M-as fi așteptat la un protest mai de amploare însă sunt sigur că a depășit așteptările multor cârcotași. Mesajul a fost transmis chiar dacă nu cu aceeași intensitate ca în alte tări. Nu cred că am fost singurul la care i se facea pielea de găină când auzea toata mulțimea strigând : „NU ACTA!”.

Parcă începem să prindem curaj.

Mulțumesc Alex. Și acum, la final

Eu zic că-s pertinente.

P.S Am întrebat pe pagina de Facebook a protestului de la Cluj cine a tipărit măștile și n-a răspuns nimeni până acum. Nici pe Twitter. Dacă aveți idee aștept un nume. Îs curios cine a fost așa binevoitor și de ce.

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *