14

Proteste în România 2012: O mostră de jurnalism cetățenesc (UPDATE 1, 2, 3)

Mi-ai parvenit, pe Twitter, două filme cu ce s-a întâmplat aseară.

Primul a fost promovat cu fraza asta: “”Protest in Romania 2012″ bate orice ati vazut la TV.

Al doilea ilustrează, dintre protestatari, momentul în care jandarmii eliberează Piața Universității.

Poze aici. Probabil că asta e jurnalism cetățenesc, aviz amatorilor.

La Cluj la ora asta (14.40) sunt în Piața Unirii cam 60 de persoane pașnice.

clip 1 via 1, 2; clip 2 via 1

UPDATE 17.31

Acum se estimează în presă că sunt între 200 și 500 de protestatari în Cluj care se îndreaptă către prefectură pentru a înmâna prefectului Florin Stamatian o listă cu revendicări. Probabil că după ce-o vor da totul se va termina. Se poate observa cu ochiul liber că din nou protestanții anti-RMGC sunt în prim plan. Trebuie să recunosc că-s surprins de agitație. Mai devreme toată lumea era adormită.

Toată ziua s-a zis că proteste se mai desfășoară la Craiova, Iași și Timișoara, dar nimic despre Alba unde cam 350 de persoane s-au adunat în fața Hotelului Cetate. Ciudat.

 UPDATE 22.53

De la Cluj lumea plecat acasă pe la ora 20.00. A fost un protest fără incidente, dar acaparat de protestatarii anti-RMGC cărorar li s-au alăturat galeriile U Cluj și CFR, dar nebăgat în seamă de studenți din Hașdeu. Trendul pașnic a fost același și-n restul tării, doar la Timișoara un nene care s-a trezit să strige pro-Băsescu între o roabă de anti-Băsești, și-a luat-o pe coajă. Lumea a ieșit pe stradă și-n Hunedoara, acolo s-a strigat și împotriva USL-ului.

În București în schimb totul a luat-o razna.

Atât de razna încât protestele s-au mutat din centru. Ministrul de interne, Traian Igaș, s-a ridica din pat și a mers să vadă ce-i în stradă. Există diversiuni, conflicte urâte între protestatari și jandarmi, s-au vandalizat zone întregi, s-au luat jurnaliști la bătaie, s-au scos tunurile cu apă. Suficiente motive încât să se ceară întăriri de la Constanța.

Și guess what? Imediat lumea se va plânge că a fost bătută de jandarmi fără motiv!

UPDATE 01.57

În jurul orei 01.00 încăierările din București s-au transformat în mângâieri și toată lumea a plecat acasă. În urmă au rămas focuri mocnite, vitrine sparte, bănci rupte, mașini incendiate etc. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, era consternat.  Piedone mai avea puțin și plângea.

Aici aveți o scenă cu jandarmii care căsăpesc niște oameni în stația tramvaiului 32, zice Liz. Pare că jandarmii bat niște oameni fără motiv, dar e posibil ca respectivii să se fi desprins de mulțime și au fost urmăriți. Prea cu foc merge către ei. Și aici avem o încercare de participare la protest care s-a finalizat mai repede decât era preconizat și cu concluzia că presa a dezinformat, dar fără să primim argumente. Avem în schimb multe secvențe video.

Nici Aradul n-a stat degeaba, iar câteva bucăți de jurnaliști din Piatra Neamț a făcut un gest pentru Petre Nechita, reporterul Antenei 3, bătut de cei care-și exprimau generic “nemulțumrile”.

Azi e zi de lucru. Îs curios cine se mai avântă între scuturi. Ieri a fost al dracu de urât.

dovada că și jandarmii e oameni

Bunescu zice că poza de mai sus, by Vlad Ilașare deja “peste 1000 de vizualizări pe Twitter (foto contul lui de Twitpic), 1500 de like-uri, 555 de share-uri și aproape 100 de comentarii (foto contul lui de Facebook).”

 

14 Comments

 1. Nu uita de Hunedoara, unde au iesit in jur de 40-50 de persoane, si Deva, unde peste 100 de protestatari au iesit in strada sa strige “Jos Basescu!”. Problema e ca nici ei, saracii, nu prea stiu ce vor… Cand strigau “Jos Guvernul! Demisia!”, cand scandau lozinci impotriva USL-ului. Dupa vreo doua ore de manifestatii, s-au saturat de atata curaj si vitejie, si au plecat. Nu inainte de a se certa cu jurnalistii care pun intrebari “nepotrivite”, gen “de ce sunteti nemultumiti?”…

  • Lozinci impotriva USL-ului? Asta e un fel de wow. Avem dovezi pentru asta?

   • Nu, pentru ca, din pacate, exact atunci nu aveam reportofonul la mine. Imi terminasem documentarea, plecasem, iar apoi am coborat pana la magazin. Iar televiziunile plecasera si ele deja.

     • Thank you so much for your beuufital words…it means a lot for me..i love your blog too and your beuufital picture. If you want a brooch or even 5:D you can email me anytime..i will be verry happy…or if you have something in minde maybe i can make it real in a brooch;) Kiss

 2. Sa clarificam: nu am vrut sa particip la protest, ca oricum nu se schimba nimic daca pui pe altu de alta culoare (politica). Tre’ sa ne facem unu in eprubeta…

  Am vrut pur si simplu sa vad cu ochii mei… Ce au dat la TV a fost o mizerie de jurnalism partinitor, cu niste jurnaliZDE care vorbeau aiurea, cu niste reporteri prefacuti care se faceau ca plang si ca sunt loviti, cu dezinformare urata (au fost vandalizate masini ale jandarmeriei, nu ale pompierilor)

  • Păi… am înțeles că și dacă ești pe margine tot participant te numești. De asta am folosit sintagma. Cât despre faza cu presa… știm cine cu cine e. Cu toate astea mi-a crescut respectul pentru fetele alea care au stat între jandarmi și vandali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *