0

Proteste pe întuneric, viscol sub reflectoare

A nins viscolit și jandarmii au fost relocați din piața Universității, pe drumuri, unde stau blocate câteva sute de mașini. Televiziunile s-au luat după ei și au lăsat protestatarii-n beznă. Pentru că nu s-a mai găsit spațiu de emisie pentru scandări, am rugat-o pe Elena să-mi spună cum e în piață, fără televiziuni și jandarmi. 

26 ianuarie – televiziunile au arătat a enşpea oară că sînt egale cu zero. Şi-a arătat un pic IARNA ţîţele albe şi lăptoase şi deja nu mai e nimeni atent nici la jos băse, nici la demisia, nici la cine nu sare nu vrea schimbare, nici la cîte şi mai cîte produce strada lirică. În schimb desigur loop cu ăla micu’ la lopată deszăpezind nu aşa orice giaorsă, ci un însuşi Q7 (dacă greşesc, spurcaţi-mă pe blog, nu mă pricep, nu-mi pasă) este de maximă importanţă. Asta păţeşti dacă nu ai pedigree, dacă nu eşti de bună calitate şi ieşi ca prostu’n stradă să strigi acelaşi lucru în fiecare zi. Lumea se plictiseşte, mogulu’ nu mai face rating, staţia nu mai vinde publicitate, telespectatoru’ nu mai vede în spot ce necăjiţi sînt oamenii în Roşia Montană (mulţumim Naumovici, eşti un zeu), se duce dracului sistemu’.

Acestea fiind zise, de la faţa locului, din Piaţa Universităţii:

Observaţia 1 – mult mai mulţi oameni decît duminică (22) cînd înţeleg c-a fost nuş’ ce meci sau ceva, DEŞI televiziunile au dezertat şi nici măcar de un pătrăţel mic din ăla picture-in-picture n-am mai fost buni.  Aş zice cam 300-400 la momentul cînd am intrat eu în Piaţă (dar, foarte important, pentru toate zilele, acolo e un miez de oameni care stau permanent şi O MARE MAJORITATE care vine, strigă şi pleacă. Cînd am intrat în Piaţă alţii unii plecau. Cînd am plecat alţii veneau. Par puţini cînd te uiţi dar nu era tîmpit ăla care dădea bonuri de ordine ieri – eu, 758).

Observaţia 2 – de fapt noaptea la proteste e foarte întuneric. Nu mi-am dat seama de asta decît în seara asta cînd dispăruseră carele tv, reflectoarele, camerele, reporterii, exaltaţii. Sună cam ca-n reclamele lu’ Naumovici, dar oamenii stau în frig, în viscol ŞI ÎN ÎNTUNERIC şi strigă şi strigă.

Observaţia 3 – pe partea cu Teatrul, „zonă liberă de neocomunism” erau fix 5 jandarmi (poate nu i-am numărat eu bine, or fi fost maxim 10) şi ăia zgribuliţi, vai de steaua lor. Pe partea (mai trendy-cool, mai muzicală, mai de tineret) de la Arhitectură era direct „zonă liberă de jandarmi” – eu una n-am văzut nici măcar unul. (Sigur, cînd am coborît la metrou i-am găsit – se adăposteau de frig în pasaj şi-şi spuneau bancuri cu iepuraşu’ protestatar la un ness). Deci se poate şi fără ţestoase.

Era o glumă mai prin primele zile. Ăla cu ce-i zice protestatarul jandarmului la plecare. Pe mîine.

Pe mîine aşadar.

Mă gândeam că trebuie, ca protestatar, să simți o ură față de presa care acum te ignoră, după ce cu două zile înainte te-a pus pe prima pagină şi te-a folosit în prime time. Și așa e. Presa se decredibiliezează cu mâna ei. Nu! Nu zic că viscolul nu trebuie  băgat în seamă, dar protestele pot fi acoperite lejer din punct de vedere jurnalistic. Curios lucru faptul că deşi sunt sute de oameni în Piaţa Universităţii, nu mai există instigatori, sau huligani cum le zic autorităţile, care să acţioneze în jurul orei 23.00 şi care să de-a jandarmilor ocazia să evacueze locul în forţă.

Mulţumesc Elena!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *