0

Proteste precum emulsia de șorici

Am înțeles că aseară, la Cluj-Napoca, s-a activat iarăși spiritul civic.

Povestea lungă, pe scurt: Câteva zeci de oameni s-au adunat în centrul orașului, pe strada Eroilor, cea mai circulată arteră și locul unde își au sediul majoritatea structurilor politice. Nemulțumirea lor a fost că “toate partidele, aceeași mizerie”. Nimic neobișnuit până aici, toate astea se încadrează deja în clasic.

Dar ca tabloul clasic să fie bine conturat, aflați că la Cluj-Napoca aceiași oameni sunt în centrul atenției când se iscă vreun protest de ăsta. Sau de alt gen, că nu contează. Sunt aceiași oameni care flutură aceleași steaguri cu Roșia Montană și cer același lucru. De ani de zile. Și dacă nu-i cumva un protest organizat de ei, au grijă să se infiltreze-n el și să devină cei mai vizibili.

Sunt toţi aici: Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară cu vocea guturală şi hârşită, Bogdan Buta, vorbitorul din balconul evenimentului “Occupy Conti -2011″, cu un glas subţirel de mierloi, protestatara Oana Moisil, vânturând un steag rupt cu Salvaţi Roşia Montană, parcă recuperat de pe un câmp de bătălie ideologică, interpretul Bogdan Racolţa cu eterna lui tobiţă şi un zâmbet absent pe figură, activistul Mihai Goţiu echipat etno cu fular cu motive populare şi pulovăr de lână.

Regia protestului e pe deplin înţeleasă de fiecare, iar replicile sunt învăţate. Întâi se desfăşoară bannerele.

continuare

Moment în care totul se devalorizează și, pentru societatea civilă, protestul devine o banală emulsie de șorici. Cu valoare nutritivă zero, dar colesterol cât cuprinde.  ”[...] totul e o iluzie cu aspect de produs autentic”, zice cineva din industria cărnii.

Și atunci, în contextul în care trecătorii concluzionează rapid că “bine, mă, îs ăia de la Roșia Montană…” și trec mai departe, n-o să înțeleg veci de ce manifestările astea mai devin subiecte de presă. Sunt aceleași, sunt la fel, nu aduc nimic nou. E plictisitor, e redundant, e enervant. Asta e tot ce se poate face pentru salvarea Roșiei Montane?

Dragilor, în loc să-mi livrați imagini și relatări cu protestele astea, dacă tot vreți să scrieți despre ele, nu mai bine-mi spuneți de unde sunt organizațiile și protestele astea finanțate? Știți, pentru logistică (și supraviețuire) trebuie niște bani. Vin cu ei de acasă?

Și, în final, aseară a avut loc un protest anti-politic sau anti-RMGC?

sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *