0

Regretul lui Sarkozy

Prin 2008, când am avut o vară extrem de europeană, am luat contact cu atâția francezi cât să nu le simt lipsa o viață-ntreagă. Pe vremea aia politica era ceva ce încă speram să nu mă intereseze, deci nu prea știam mare lucru despre ce se întânplă la noi în țară, apăi la alții. În discuțiile purtate cu francejii (eu grăiam în engleză, ei în franceză) am alunecat într-o seară către țara lor, către cum e ea condusă și către indignările lor vis a vis de politică.

Cred că-n Europa asta o singură nație e la fel de naționalistă ca Franța și aia e Ungaria. Cu atâta încruntare se povestea despre Sarkozy încât dacă era acolo între noi clar era luat și la bătaie. Pe scurt povestea a sunat cam în concordanță cu concluzia: Sarkozy e un pitic porno totalitar cu un orgoliu incomensurabil, dispus oricând să joace murdar dacă se simte amenințat chiar dacă atingea interesele naționale.

Băi și dacă stăm să rumegăm puțin evenimentele pentrecute până-n prezent, istoria recentă le-a dat dreptate interlocutorilor mei. El e suspectul numărul unul în cazul lui DSK, pe care l-a perceput drept adversarul lui numbăr oan. Pe la colțuri unii spun că el ar fi orchestrat totul. Și nu-i contrazic. I-a dat lui DSK o perversă de pe Sena de i-a julit cariera politică odată pentru totdeauna. L-a făcut să pară un Berlusconi în variantă franceză și francezilor nu le plac oamenii de genul ăsta.

Acum, tind să cred că l-a subestimat pe Francois Hollande și s-a concentrat pe Dominique Strauss-Kahn ca un copil care tocmai a primit un set Lego. Sondajele la urne spun că Hollande și-a adjudecat cam 53% din voturi și sper să nu bage o geoană de bucurie până la numărătoarea finală. Dacă e așa și nu se mai schimbă nimic peste noapte, cum s-a întâmplat la noi în 2009, DSK și-a luat revanșa indirect, prin legea compensației guvernată de roata care se întoarce sau cum ar zice americanu what goes around comes around.

Echipa lui de campanie a anulat manifestarea publică programată în cazul în care ar fi câștigat alegerile, și cred că în momentul ăsta singrul regret al lui Sarkozy e că nu i-a băgat și lui Hollande o cameristă abuzată sexual, în camera de hotel.

Dar cum în tăt rău-i și-un bine, necazul lui Nicolas Sarkozy cică ar fi de bun augur pentru România pentru că Francois Hollande, în ceea ce privește estul Europei, vrea să schimbe statusul Franței din it’s complicated în in a relatonship.

foto via

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *