0

Repulsie şi stări de vomă, pe lângă rating

Undeva, într-un film de duzină, am auzit o replică care mi-a rămas bine înfiptă în neuronii mei deja obosiţi de vremurile pe care le parcurgem. Poate că dacă eram într-altă ţară, erau energizaţi până la ultimul, dar aşa sunt hăituiţi până la epuizare. Şi din câte observ în jur, toată lumea e aşa, pentru că liniştea nu e direct proporţională cu volumul veniturilor.

Pe lângă faptul că în peste 50% din cazuri mă simt fix ca numele unui blog, adică hăituit în ţara mea, de către politic prin diverse pârghii, presa nu atenuează unda de şoc, ci o amplifică.

Trăim în lumea twitter unde trebuie să agăţăm în 140 de caractere, asta era replica de la care am deviat mai sus. Din păcate, n-am cum să nu observ, asta a limitat vocabularul oameniilor din comunicare, şi a perpetuat cuvinte care deşi n-au nici o logică în contextul enunţat ele devin trend.

Aşa că am ajuns să am repulsie faţă de:

- epic

- genial

- are tot viitorul înainte

- locaţie

Şi-mi provoacă stări de vomă:

- exclusiv

- vezi aici

- video

- foto

- imagini şocante

- incredibil

- monstrul din [insert town here]

- declaraţii incendiare

- caz şocant

- caz cutremurător

- beizadea

- declaraţii din mijlocul infernului

- carnagiu

- news alert

- breaking news

- nu-știu-ce porno

Cam asta e paleta de cuvinte pe care o folosec oamenii din comunicare, cu precădere din presă. Şi mie nu-mi place asta. Cred cu tărie că e loc de mai bine şi că nu suntem reduşi nici noi care le citim articolele, nici ei care le scriu.

Lasă-mă pe mine ca cititor să decid dacă e caz şocant sau declară unul ceva incediar, tu ca jurnalist relatează-mi faptele aşa cum au fost, nu-ţi da cu părerea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *