2

România domestică vs România sălbatică

Şi ca să o vizitezi pe ultima trebuie să treci prin prima. Altfel  n-ai cum. Oricât ai încerca, n-ai cum.

România domestică

După 4-5 ani am rupt blestemul şaormei şi am demarat operaţiunea pătrăţel. Motivat mai ales de kilele pe care le-am pierdut şi pe care le declar nule cu bucurie, mi-am făcut curaj: am scos nişte bani din bancomat şi mi-am făcut abonament la sala de pe strada cealaltă. Strada cealaltă, la fel ca şi a mea, a fost recent asfaltată. Recent însemnând săptămâna trecută, după ce am mers zilnic pe 500m de offroad mai bine de 3 ani. Când zic offroad, zic offroad şi nimic altceva.

Luni, când am mers să-mi fac abonamentul, am văzut nişte muncitori pe stradă dotaţi cu scule de spart şi tot tacâmul specific dărâmării unui obiectiv oarecare. N-am dat importanţă. Deja fac parte din peisaj, comuna noastră fiind atât cea mai mare din ţară cât şi un etern şantier. M-am prins care-i faza abia ieri.

Aşadar, omuleţii refelectorizanţi, care au turnat asfaltul spre bucuria noastră, au astupat şi… canalele. Se impune deci o spargere de asfalt proaspăt.

  

Asta e România domestică. O Românie în care opera de artă se confundă cu creatorul său.

Deci să ne înţelegem. Artist e chirurgul plastic care a modelat-o. Prietenii din Călan, Hudenedoara, Deva şi Petroşani ştiu ce zic.

România sălbatică

E aia pe care am văzut-o zilnic de pe balcon până am venit la Cluj, Haţegul fiind la poalele Retezatului.

Am fost invitat la vernisajul expoziţiei de fotografie “România sălbatică”. Ţara asta, România sălbatică, e diametral opusă României domestice şi cred că ar fi un loc bun de emigrat cel puţin în concedii dacă nu de tot.

            

Dan Dinu a făcut nişte poze excepţionale în 13 parcuri naţionale din România sălbatică. Mergeţi să le vedeţi la dimensiunile care se cuvin. :) Expoziţia rămâne deschisă până în 27 iunie, în Piaţa Unirii. După care va ajunge în alt oraş. Din România domestică.

Diferenţa între România domestică şi cea sălabică e că prima e apreciată de toată lumea, ultima nici măcar de locuitorii ei. În a doua lucrurile merg bine, din inerţie; în prima merg prost, din inerţie.

 

2 Comments

  1. Cica asa se face: trebuie asfaltat si apoi reconstruit pe langa canale. Habar n-am de ce, dar asa e “reteta”. Si in Cluj au facut la fel

  2. @Marius problema e ca au ridicat cu vreo 20-30 de cm canalele (nu, nu exagerez, pe masurate) fata de asfalt incat nu se mai poate circula nici cat se putea cand era offroad. Tind sa cred ca totusi e alta reteta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *