1

România, mai arhaică ca niciodată. Vitoria Lipan LIKES this!

Ştiţi povestea. Nişte reporteri de la Deutsche Welle au făcut un material despre cum se ridică biserici în România, deşi spitalele şi şcolile se închid. Evident, a creeat buzz, toată lumea l-a preluat şi l-a discutat, mai în detaliu, mai superficial. După priceperea fiecăruia.

Ideea e că mega impunătoarea Catedrală a Mântuirii Neamului papă cam 600 de milioane de euro, în contextul în care codul de legi morale pe care-l respectă, şi anume Biblia, spune ca să nu-ţi faci averi pe pământ şi să dai la cei săraci, mai ales dacă eşti preot. Bine, în acelaşi context v-aş reaminti cam ce conturi ar putea avea Biserica Ortodoxă Română, din vreme ce impozitul aplicat ei este egal cu zero, dar ne lungim prea mult.

Am găsit aricolul despre care vorbeam. L-am citit şi am trecut la comentarii, fiind extrem de curios ce zice lumea. Mai jos aveţi un print screen din ziare.com, ca dacă pun text încurcăm google-ul la căutare. E important să-l citim:

Deci a înţeles toată lumea cum stă treaba, da? Nu e o noutate. Ştiam că asta era realitatea, dar parcă e altfel acum când o avem confirmată de la nişte jurnalisţi mai pricepuţi ca majoritatea. Au apărut, inevitabil, şi comentariile. 5 dintre ele mi-au atras atenţia în mod deosebit. O să înţelegeţi de ce, pentru că eu am cititori deştepţi. Să zicem că am făcut un experiment.

Îl avem pe ăla ce-i contra, agramat, dar are foarte multe LIKE-uri. În partea dreaptă, jos,  se văd numărul de oameni care-s de acord cu el.

Avem omul care nu vede care-i problema şi argumentează pueril:

Urmează nelipsitul troll, care oarecum e on topic, dar are ceva cu cei care-s la putere acum:

Pregătiţi-vă pentru teoria conspitaţiei:

Şi la final am lăsat bomboana de pe colivă! Am aflat că biserica asta a fost visul românesc, un fel de american dream, numai că mai spiritual! Şi spre deosebire de nemţi, care-s naşparlii rău, “noi măcar facem Casa Domnului!”

România, mai arhaică ca niciodată. Vitoria Lipan ar fi fost light pe lângă habotnicia care a cuprins enoriaşii. Din 600 de milioane de euro, dacă noi avem prea multe şi nu mai avem nevoie de bani, făceai foamentea din Cornul Africii o amintire, sau pe înţelesul celor care se dau buni creştini, hrăneai mai mulţi oameni decât a hrănit Isus din 2 peşti şi câteva firimituri de pâine.

După reportaj, Biserica Ortodoxă Română s-a autosesizat şi dat un comunicat de presă în care vorbeşte fix pe lângă subiect, ca de obicei.

Eu, din toată povestea asta, mă aleg cu un paradox: BOR mi-a zdruncinat valorile morale pe care, prin părinţii mei, le-a sedimentat la un moment dat. Şi continuă să facă asta cu o insistenţă uluitoare.

Nu, nu conest existenţa lui Dumnezeu, ci practicile celor care-l slujesc şi care contravin învăţăturilor Lui. Mă întreb, de ce mai avem pretenţia de la omul de rând sau de la politician să respecte legile ţării, dacă preotul nu e în stare să ţină drumul celor 10 porunci?

Să vă mai amintesc că se va construi, tot la noi, cea mai mare statuie care-l va reprezenta pe Isus? 200.000 de euro costă şi aia. Şi clar vom prospera după toate astea.

Trebuie doar să aşteptăm, cum de altfel am făcut şi până acum.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *