0

Românii și ungurii, șoarecele și pisica. Sau invers

Pentru că am fost contopiți de nenumărate ori de hoardele de străini, ne-am ales cu minorități. Primele au fost cele romane care au ales să stea prin Dacia și să formeze împreună poporul român.

După ce ne-a căsăpit Austro-Ungaria, și am devenit parte a imperiului, o parte consistentă dintre austrieci și maghiari au debarcat taman în Transilvania. Drept urmare, pentru că ei au fost, sunt și vor fi oameni gospodari prin structura ADN-ului, zona centrală a înflorit și s-a stabilizat. A rămas așa și după ce s-a fărămițat imperiul Austro-Ungar. Ca român care poate distinge răul de bine, nu pot decât să mă bucur că s-a întâmplat asta.

Și totuși, românii și ungurii nu vor avea niciodată pace. Sunt ca șoarecele și pisica, roluri care se schimbă ciclic.

Să luăm un caz concret și aproape de zilele noastre. În ținutul secuiesc, recent, echipa de hochei a României, formată dintr-o majoritate zdrobitoare de maghiari, au bătut un amărât de coleg român, la dușuri, cu prosoapele. L-au făcut salată de vinete. Românii n-au zis mare lucru despre asta. Maghiarii au continuat trendul și la începutul unei partide de hochei, din cadrul  turneului Euro Challenge Ice Cup, au intonat imnul Ungariei. Aici, parcă s-a inflamat românimea.

Săptămâna trecută, la protestele organizate în piața Unirii, acolo unde tronează mândra statuie a românului Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi al Ungariei (istoria are umor!), niște unii au zis ceva despre “Uniunea Europeană” :D și  UDMR fix pe soclul preaiubitului conducător:

Autorii au fost prinși și amendați, iar maghiarii au făcut un flash mob în cadrul căruia au constituit un lanț uman în jurul statuii și au aprins lumânări apoi. No.

Azi citesc că hocheiştii din naţionala României au fost premiaţi de Consiliul Secuiesc pentru intonarea imnului Ungariei:

“Înaintea partidei de hochei dintre România şi Ungaria, sportivii noştri de elită au dovedit respect faţă de ambele ţări. După intonarea imnului Romaniei, ei au cântat împreună cu spectatorii din patinoar imnul Ungariei şi pe cel al ţinutului Secuiesc. Prin gestul lor de a-şi asuma public identitatea, au arătat un exemplu de urmat tuturor secuilor, tuturor locuitorilor ţinutului secuiesc şi au obţinut merite deosebite în lupta pentru autonomia ţinutului secuiesc”, se precizează pe szekelyhon.ro. sursa

Și aici avem o altă mostră fină de ironie din partea sorții/istoriei. Echipa de hochei a României e formată din etnici maghiari. :) Dar ideea e alta. Tot timpul va fi un joc de-a șoarecele și pisica și al dracu dacă ar obosi vreunul.

Şi în condiţiile în care am mulţi prieteni unguri, şi mai mult, îmi plac unguroaicele :D , întrebarea mea e legitimă:

Şi să fim serioşi şi realişti, nu cred că există o minoritate cu mai multe drepturi acordate, care are şi un partid la guvernare. :)

sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *