10

Să ne păzim singuri fundul!

În 25 de ani de România cu un singur “r” am întâlnit felurite feluri de oameni. Am avut destule contacte încât să-mi pot face o idee despre problemele lor, fericirile, așteptările și superstițiile în care cred. Mare parte dintre oamenii care populează The Carpathian Garden e supertițioasă, un atribut pe care cred că doar în Africa îl mai găsești.

Așa se explică faptul că suntem înconjurați de Vanesse și Melisse care profită de pe urma prostiei Zăvoranelor unineuronal dezvoltate; care după ce-și recuperează bunurile de la vrăjitoare merg la biserică să le sfințească.

Superstiția și ipocrizia sunt niște boli cronice.  Și așteptarea e tot cronică. Exemplu: așteptarea de primi ceva moca de stat.

Revenim la superstiție. Băi nu se întâmplă nimic dacă treci pe sub scară, dacă-ți taie o mâță neagră calea, dacă te întorci din drum, dacă dai cu sare pe jos șamd. Nimic, dar nimic nimic. Le-am testat eu. Mai ales pe aia cu întorsul din drum că mereu uit ceva-n casă și când ies din scară îmi amintesc că ceva-mi lipsește sau am omis.

Unde vreau să ajung? La asta: e bine să spui “să mă ferească Cel de sus”! Comentariu cetit icișa. Da, e bine să spui că rău nu poate să-ți facă. Dar la fel de bine e ca înainte de toate să-ți păzești singur fundul! Chiar dacă aștepți totul de-a gata cum te-a obișnuit societatea în care trăiești,  până una alta ești pe cont propriu. Degeaba spui “să mă ferească Cel de sus” dacă treci strada ca animalul, fie și prin loc special marcat, dacă nu te uiți în stânga și-n dreapta ca să te asiguri! Se aude Lucescule?

Așa că de fiecare dată când aștepți ceva de la Cel de sus e bine să-ți amintești că El îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă!

10 Comments

  1. Eu nu inteleg chestiile astea cu superstitiile. deloc! Nu inteleg cum oameni rationali pot sa creada ca vineri 13, sau pisica neagra, sau cioara, sau… poate sa iti strice fengshui-ul. Vorbim de oameni rationali, cu scoala, cititi. Unii zic ca nu cred in dumnezeu, dar cred in pisica neagra. Logic, nu?
    O a doua categorie cei care cred in dumnezeu dar cred si in chestii din astea. Daca crezi in Dumnezeu, Allah sau orice nu mai crezi ca pisica poate sa iti faca nu stiu ce dracovenii.

    • “Daca crezi in Dumnezeu, Allah sau orice nu mai crezi ca pisica poate sa iti faca nu stiu ce dracovenii.” Ba crezi. Pe principiul că dacă există Bine există și Rău.

      • Daca esti credincios, adevarat, nu crezi pentru ca Biblia iti spune sa nu crezi in asa ceva. Nici in vrajitoare nici in ceea ce fac ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *