3

Situaţia de la UMF Târgu Mureş văzută din interior şi problemele ascunse sub preş

Ce se întâmplă acum la Târgu Mureş nu-i pe înţelesul  tuturor. Din postura de jurnalist observ că cea mai gravă problemă în aprofundarea subiectului e confuzia făcută între înfiinţarea unei linii în limba maghiară la UMF Tâgu Mureş şi înfiinţare unei facultăţi în limba maghiară în cadrului aceleaşi instituţii superioare de învăţământ. Părerea mea e că prin excludere logică poţi afla răspunsul corect. Linie maghiară are şi UBB spre exemplu, de ce n-ar fi deja şi la UMF Târgu Mureş? Se vrea deci o facultatea în limba maghiară, nu o linie! Pentru că nu sunt în măsură să dezbat de unul singur problema, l-am sunat pe Mihai Negrea, un tip polivalent şi extrem de bine înfipt în viaţa universitară, ca să-mi spună cum este percepută toată povestea din interior. După mai multe discuţii purtate la telefon, sau pe chat, s-a concretizat textul de mai jos, scris de el. Sper să vă lămurească cât de cât. Eu sigur nu aş fi făcut-o mai bine.

Din punctul meu de vedere, al studentului la medicină, acest scandal este o prostie politică începută fără noimă. Ce nu se vorbeşte niciunde în afara Universităţii este faptul ca foarte mulţi români îşi doresc separarea, şi de fapt cam toţi cei care nu legătură cu reprezentarea.

Liga Studenţilor (impropriu spus  a celor români) are o obligaţie statutară şi morală de a lupta pentru drepturile studenţilor. LSTGM nu este nici cu partea politică, nici cu conducerea Universităţii. Culmea, nici măcar nu reprezintă voinţa majorităţii române.

Dar ca ONG care luptă pentru drepturile studenţilor are o datorie morală de a se opune încălcării flagrante a drepturilor studenţilor, inclusiv maghiari. Pentru că iarăşi lucrurile despre care nu vorbeşte nimeni şi de care beneficiază doar studenţii din universităţile acreditate sunt bursele. Erasmus, IFMSA, Transmed, ce o fi. Eu vă întreb aşa simplu: de ce studenţii maghiari ar renunţa la toate drepturile de care beneficiază în momentul actual, burse, cursuri, acreditare, examen de licenţă teoretic în limba maghiară, pentru a primi promisiuni şi incertitudini?

Nimeni nu ştie că bursele de cercetare ştiinţifică, de care au beneficiat mai mult studenţii din seriile maghiare decât cei români (aşa a ieşit punctajul), şi care sunt şi în cuantum mai mare ca orice altă bursă, sunt meritul 100% al Ligii Studenţilor. Asociaţia Studenţilor maghiari nici măcar nu a vrut să supervizeze modul lor de distribuire.

Acum, ca şi student neimplicat în partea de reprezentare aş considera că pasul cel mai firesc ar fi separarea în forma propusă de Guvern. În primul rând pentru că practic s-ar desfiinţa celelate limbi din Universitate. Facultăţile în limba română ar rămâne singurele acreditate ARACIS, şi iarăşi un lucru sensibil, am reduce numărul de studenţi pe an. Pentru că nici despre asta nu vorbeste nimeni, dar momentan este o suprapopulare a Universităţii care nu a fost construită, din punct de vedere al infrastructurii, pentru un număr aşa de mare de studenţi. Nu avem locuri în cămine, nu avem locuri în vestiare, nu avem locuri în spital, tot timpul încurcăm pe cineva pentru că efectiv suntem mult prea mulţi. Implicit calitatea învăţământului scăzut considerabil în ultimii ani pentru că la grămdă nu are nimeni nici timp, nici cum şi mai ales nici chef să te înveţe ceva.

Problema e foarte complexă dar rezolvarea nu poate veni de la partidele politice şi nici de la Guvern. Cu atât mai mult cu cât singurii care pierd din deciziile şi negocierile partidelor sunt studenţii. Maghiarii îşi vor pierde toate drepturile, deja au renunţat la reprezentare, iar românii vor pierde puterea care ar fi avut-o prin numărul mare de studenţi şi care ar putea pune presiune pe conducerea UMF.

Colateral, din toată aceasta ambrambureală, ieşim şi cu o imagine externă foarte şifonată. Studenţii de la secţia engleză nu doresc să fie implicaţi în jocuri politice şi vor ca diplomele să le fie recunoscute. Ei plătesc 5.000 de euro pe an iar la banii ăştia ar fi bine să primească ce-şi doresc. Momentan sunt foarte neliniştiti iar presiunea va veni prin ambasade. Mulţi dintre ei deja au contactat ambasadele statelor din care vin pentru a primi sfaturi despre ce ar trebui să facă.

Iar peste toate astea se reactivează nişte spirite naţionaliste, şi de-o parte şi de alta, care au nevoie doar de un pretext pentru repune în scenă un scenariu pe care l-am cunoscut în martie ’90.

Fukc Politics!

Mihai Negrea, student al UMF Târgu Mureş în anul 6 la medicină generală, membru al LSTGM,  mogul local la outinmures.ro şi cred că mai e ceva. Că e polivalent, după cum am zis. 

Cât despre poziţia rectoratului UMF Târgu Mureş, o aveţi aici.

foto via

3 Comments

    • Eh, diacriticele nu-s neapărat greşeli de scriere. Cred că amu-s toate puse. :)

  1. E o parere…stiu m multe persoane care au studiat sau studiaza in UMF Tg. Mures si nu sunt de acord cu aceasta separare..ei vor avea facultate, dar in acelasi timp vor putea obtine locuri la facultatea in romana fiind minoritari…deci romanii pierd m multe locuri, pierd burse bani..iar in zona romanul este obligat sa invete ungureste sa poata lucra ca si farmacist..tara lui Voda papura nicaieri in lume nu se intampla asa ceva..
    Dar in Romania orice e posibil din pacate lucrurile daunatoare sunt acceptate mai repede decat masurile inteligente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *