12

Spirit de turdă

Turda. Un oraș fad, celebru pentru fabrica de sticlă și omuleții tuciurii de marginea drumului care stăteau întinși cu pahare-n mână ca Statuia Libertății. Răzleț, încă se mai găsesc asemenea negustori. Avea și-o fabrică de sârmă. Era oraș industrial. Acum zici Turda și te gândești la Cheile Turzii, care au fost acolo  tot timpul spre deosebire de industrie. Sau mai nou Salina Turda. Doar că ultimul obiectiv e mai hipstăresc, în timp ce primul e boem. Și plin de mici, bere, semințe și telefoane cu mp3.

Turda. A dat-o pe Andra În-noapte-mă trezesc-cu-luna-de-pe-cer-vorbesc. După nenumărate nopți cântate prin baruri și pe la nunți a semnat cu MediaPro, s-a măritat cu Măruță, s-a împrietenit cu Paszkany și a făcut o piesă în care repetă obsesiv On the telephone phone phone phone. Să nu-l uităm pe Alin Oprea. Talisman. Sigur atât de singur. Fără Tavi Colen.

Abracadabra Magicianul Marian Râlea. Am crescut cu el. Dacă nu era el, n-o cunoșteam pe Abramburica și nu mă interesa s-o văd pozând în reviste pentru bărbați. Acum e actor la teatrul Bulandra din București și lector la Universitatea din Sibiu. Mona Muscă vă spune ceva? Aham. E tot de la Turda și ea.

Turda are o câmpie. Câmpia Turzii. Acolo s-a născut Paul Fuego Surugiu. Acolo împodobește mama lui bradul în fiecare an. Tot acolo-l și despodobește. Tot de aici se trag Aurel Vasilescu și Paul Ciuci de la Compact și mega politicianul Cosmin Gușă. De Conacul Paget ați auzit? Acum țineți-vă bine! Câmpia Turzi a dat o fosta tenismenă profesionstă, Virginia Ruzici, câștigătoare a unui trofeu Rolanda Garros. Pe undeva prin apropiere, în Tritenii de Jos, s-a născut Ghiță Mureșan. Al doilea cel mai înalt jucător de bachet din NBA.

Câmpia Turzii are și-o bază aeriană respectabilă. Avea și MIG-uri. Au început mai de mult să cadă, acum au stat. Pământul n-au mai arat.

Din unitatea asta militară a plecat la București locotenentul/sublocotenentul Alexandru Gheorghe, vedetă-erou de 24 de ore, ca să se alăture protestelor. Așa, fără niciun motiv real, dar în uniformă.

 

Un tânăr locotenent din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii a sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală.

Militarul locotenent, în vârstă de 27 de ani, cu un salariu rezonabil, a declarat că a ales să se alăture manifestanţilor din Bucureşti din respect pentru această naţiune.

Nu protesteaza impotriva nimanui in special, nu vrea sa dea jos pe nimeni. sursa

La o privire mai atentă observi că  toate numele de mai sus au în comun ceva. Bucureștiul. A fost, la un moment dat, un punct în drumul lor spre afirmare sau intrare a lor în opinia publică. Spirit de turmă ziceți? Neah. Spirit de turdă its the new hit! :) Doar că spre deosebire de antemergătorii lui, am impresia că el s-a dus acolo din inerție, pentru a face un gest teribilist. Altă motivație n-am găsit.

Ce dracu, bă? A merge la proteste a devenit noul mergem la mall?! Și dacă a ieșit musiu în stradă, în uniformă, înseamnă că armata e cu noi?

12 Comments

 1. Cu toate ca si-a futut probabil cariera, eu il admir pe omul asta, in sensul ca il doare la patina ca poate maine nu mai munceste acolo si a iesit ca aia a simtit.
  Eu comentez pe twitter…si atat, ca poate ma vede unul si ma raporteaza. 1-0 pentru el!

 2. Pe nevasta lui Maruta o cheama Andra.
  Dupa cum l-ai descris chiar tu mie nu mi se pare deloc Turda un oras fad. Iara baiatul ala din piata imbracat in uniforma militara nu cred ca vrea sa spuna “armata e cu noi” ci mai degraba “si in armata sunt oameni ca voi”.

  • Mi-a scăpat r-ul. Mersi. Revenind, Tudra e un fost oraș industrial lăsat în paragină. Dacă centrul arată bine, nu înseamnă că restul e la fel. Pentru mine Turda e un fel de Călan mai mic. De aia-l percep fad. Cât despre “armata e cu noi” nu el azi zis-o, ci presa și oamenii din piață. Ok, în armată sunt oameni ca noi. Până la urmă toți sunt oameni ca noi, doar că nevoile și nemulțumirirle diferă.

 3. Pot sa iti semnalez vreo 3 greseli?
  1. Turda nu a avut fabrica de sarma..aia a fost la campia cand ma stiu
  2. Andra e din Cimpia Turzii
  3. Din pacate, Fuego de pe prin Turda. Tot in turda e bradul care se asteapta impodobit

  • Sigur că poți.
   1. Da, văd că ai dreptate.
   2. Așa știam și eu, dar după ce am căutat ca să fiu sigur am găsit că-i din Turda.
   3. N-aș zice neapărat că din păcate.

 4. prost articol, in sensul ca nu prea esti informat …daca tot vrei sa scrii ceva. Apoi, despre gestul acestui baiat…unii nu-l vor intelege niciodata, asa cum nu pot intelege calitatea oamenilor care au facut istorie….sigur e mult mai usor sa stai cu mainele in san sau si mai usor sa-l intelegi pe Basescu si sistemul lui, decat un astfel de gest. Uite, de aceea n-a reusit Romania sa faca mai multe. Vor fi intotdeauna oameni care refuza sa creada in valoare si in integritatea celor din jur….care, surpriza, exista

  • Măi, mi-am dat silința să ofer informații cât mai exacte, cu toate astea am plasat fabrica de sârmă în Turda. Altceva? Văd că toată lumea vorbește despre gestul ăsta pe care l-a făcut tipul, dar nimeni nu spune ce înseamnă mișcarea lui! Luminați-mă și pe mine.

 5. gestul acestui baiat, cel putin pentru mine, inseamna doua lucruri (ca tot vad ca e pe baza de puncte)
  1.cred ca a avut o scurta pierdere de memorie
  2.strans legat de punctul 1, niste prostie.

  sa ma explic. cine intra in aceste structuri ale statului semneaza niste hartii prin care se obliga la unele lucruri. deci ori a uitat ori e putin prostut. cine isi face rau de buna voie si cu mana lui?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *